Plakproef

U komt binnenkort naar de polikliniek Dermatologie van het Diakonessenhuis voor een allergietest, de zogenaamde plakproef. In deze folder leest u wat u van het onderzoek kunt verwachten.

Wat is een plakproef?

Bij de plakproef bekijken we of u allergisch bent voor stoffen waarmee uw huid en/of slijmvliezen in contact komen. Met andere woorden, er wordt onderzocht of u een contactallergie heeft. In medische termen heet dit onderzoek epicutaan allergologisch onderzoek.

Voorbereiding

Ter voorbereiding op de plakproef zijn de volgende punten van belang:

  • Stel de huid van uw rug niet bloot aan de zon of zonnebank gedurende drie weken voor het onderzoek.
  • Smeer de week voor de plakproef geen hormoonbevattende smeersels of Protopic/ Elidel op de rug en bovenarm.
  • Het medicijn Prednison kan het testresultaat beïnvloeden. Meld gebruik hiervan aan arts of assistente.
  • Bij dit onderzoek plakken wij pleisters op uw rug en bovenarm. Heeft u een behaarde rug, laat die dan twee dagen voor de test droog scheren van de schouders tot de taille.
  • Op de dag dat de pleisters worden geplakt mag u uw rug en bovenarm niet insmeren met crèmes of lotions. Als u dat wel doet, zullen de pleisters loslaten en moet de test opnieuw worden gedaan.
  • Bij zeer warm weer kan het beter zijn de testen uit te stellen. Door te sterke transpiratie kunnen de pleisters loslaten.
  • Als uw huid erg onrustig is of als eczeem erg actief is, is het beter de test uit te stellen. Neem bij twijfel contact op met de polikliniek.

Het onderzoek

Voor het onderzoek hebt u in één week drie afspraken in het ziekenhuis. Tijdens het onderzoek wordt gebruik gemaakt van gekleurde stoffen die kunnen afgeven op uw kleding. Houd daar rekening mee met uw kledingkeuze deze week.

Eerste afspraak

Op de eerste afspraak (dag 1) worden op de rug en soms op de bovenarm teststrips geplakt met stoffen waarvoor u allergisch kunt zijn. Dit duurt 10 tot 30 minuten. Bij vrijwel iedereen wordt een standaardreeks getest met de meest voorkomende allergenen (allergieopwekkende stoffen). Dat zijn bijvoorbeeld: metalen, rubber, bestanddelen van cosmetica en huidverzorgingsmiddelen, geneesmiddelen, lijmsoorten en planten. Het is mogelijk dat er bij u redenen zijn om ook andere stoffen te testen. Dit is tevoren met uw huidarts besproken. In bepaalde gevallen moeten speciale stoffen voor u worden aangevraagd en vaak is het nodig eigen stoffen mee te nemen. Het gaat dan om de producten die u de laatste maand regelmatig op de huid heeft aangebracht. 

Alle producten die bedoeld zijn om op de huid te blijven, kunnen worden getest, zoals dag- en nachtcrème, bodymilk, bodylotion en oogschaduw. De volgende producten kunnen niet worden getest: nagellak, deodorant, aftershave, shampoo, douchegel, badschuim, zeep, waspoeder, wasverzachter. Deze hoeft u dus niet mee te nemen. Eventuele plantaardige of homeopathische smeersels die u gebruikt heeft, moet u wel meenemen.

Eigen stoffen
U kunt maximaal 10 eigen stoffen laten testen. Breng deze voorafgaand aan de dag van de eerste afspraak naar de polikliniek, het liefst in de originele verpakking. Als u de originele verpakking niet meer heeft, voorzie de stoffen dan van een nummer en een omschrijving.

Tweede afspraak

De assistente verwijdert na 48 uur de pleisters en geeft met een kleurstof aan waar de verschillende stoffen waren geplakt. Na tien minuten kunt u de polikliniek weer verlaten.

Derde afspraak

Na 72 uur beoordeelt de arts-assistent of de huidarts de testresultaten definitief. Vaak zijn reacties bij het verwijderen van de pleisters niet zichtbaar, maar bij dit bezoek wel. De testresultaten worden met uw behandelend huidarts besproken. Indien de huidarts die de test beoordeelt uw behandelend arts is, zal dit aansluitend plaats vinden. Anders wordt er een vervolgafspraak voor u gepland bij uw behandelend huidarts. Soms komen reacties pas een week na het plakken van de pleisters. Het gaat dan vooral om stoffen die op uw bovenarm zijn geplakt.

Tijdens het onderzoek

Vanaf het moment dat de strips op de rug geplakt zijn tot en met de derde en dus de laatste afspraak mag u uw rug niet blootstellen aan zon en zonnebank. Ook mag uw rug niet nat worden. Dat wil zeggen dat u niet mag douchen, baden en zwemmen. Probeer overmatige transpiratie te voorkomen. Activiteiten waardoor de pleisters los kunnen laten, zoals sporten en zwaar tillen, moet u vermijden. Als u zwaar lichamelijk werk verricht (zoals bouwwerkzaamheden) kunt u beter vrij nemen. Pleisters die aan de rand loslaten of omkrullen, moet u weer vastplakken met een pleister. Een strak hemd of T-shirt houdt de pleisters goed op hun plaats.

Bijwerkingen

De test is veilig en bijwerkingen treden zelden op. Wel kunt u jeuk voelen vooral wanneer er positieve reacties zijn. In het testgebied mag u niet krabben of wrijven, hierdoor wordt de test verstoord. De test kan ook worden uitgevoerd tijdens zwangerschap. Als u meent dat u bepaalde pleisters niet kunt verdragen, meld dit dan van tevoren

Na het onderzoek

Een positieve reactie op een plaktest verdwijnt doorgaans binnen een tot twee weken. Een enkele keer kan een licht gekleurde vlek zichtbaar blijven. Neem contact op met de polikliniek dermatologie als na de tweede beoordeling van de testreacties alsnog een reactie op rug of armen ontstaat.

Vragen

Met vragen naar aanleiding van deze folder kunt u terecht bij de polikliniek Dermatologie.

Telefoonnummers

Polikliniek Dermatologie 
088 250 6433

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via communicatie@diakhuis.nl.

Bijgewerkt op: 24 december 2020

Code: DERM10