Translate website
Disclaimer
Nederlands: U vraagt Google Translate Services om onze teksten te vertalen. Daardoor kunnen er fouten in de teksten zitten. Automatische vertalingen zijn niet perfect, ons ziekenhuis is niet verantwoordelijk voor mogelijke vertaalfouten. Heeft u vragen over uw gezondheid? Neem dan altijd contact op met uw arts.
Meer weten? Lees de toelichting vertaalbeleid
English: You ask Google Translate Services to actively translate our texts. Therefore they may contain errors. Automatic translations are not perfect. Diakonessenhuis is not responsible for possible translation errors. Do you have questions about your health? Then always contact your doctor.
Want to know more? Read the explanation of translation policy
Uw verblijf op de geriatrische traumatologische afdeling
Wij heten u van harte welkom op de geriatrische traumatologische afdeling van het Diakonessenhuis locatie Utrecht. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken op de afdeling. Heeft u na het lezen van de folder nog vragen stel ze dan gerust. Wij wensen u een goed verblijf en een voorspoedig herstel toe.
Over de afdeling
De geriatrische traumatologische afdeling is een speciale afdeling voor oudere patiënten met een gebroken heup of andere breuken. De afdeling bevindt zich op de eerste etage van het spoedzorgcentrum van het Diakonessenhuis locatie Utrecht, route 340. Op de afdeling wordt gemengd verpleegd. Dat wil zeggen dat mannen en vrouwen samen op een vierpersoonszaal opgenomen kunnen worden.
Waarom een speciale afdeling?
Oudere patiënten met een gebroken heup krijgen vaak te maken met bijkomende problemen zoals doorligplekken (decubitus), vallen, verwardheid (delier), ondervoeding en langere herstelduur. Op de geriatrische traumatologische afdeling is veel aandacht voor het vroegtijdig signaleren en behandelen van deze problemen. Hiertoe werkt een team van chirurg/orthopeed, geriater, physician assistant, verpleegkundig specialist, verpleegkundigen, fysiotherapeut, diëtist, zorgassistenten en vrijwilligers samen aan uw behandeling en begeleiding. Om problemen zoveel mogelijk te voorkomen is alles erop gericht om ervoor te zorgen dat u zo zelfstandig mogelijk blijft en snel uw eigen ritme weer vindt. Dat betekent dat u zo min mogelijk in bed verpleegd wordt en bijvoorbeeld de maaltijden aan tafel gebruikt.
Kenmerken van de afdeling
- Op de afdeling is uitgebreid aandacht voor veel voorkomende problemen bij het ouder worden zoals vallen, acute verwardheid (delier), ondervoeding, botontkalking, inname van veel medicijnen en mobiliteitsproblematiek.
- Van maandag tot en met vrijdag is er een oefengroep die wordt geleid door de fysiotherapeut.
Welke zorgverleners komt u tegen?
Medische zorg
Op de geriatrische traumatologische afdeling werken (orthopedisch) chirurgen en geriaters. Naast specialisten werken er op de afdeling ook een physician assistant, verpleegkundig specialist en/of arts-assistenten. Zij zijn verantwoordelijk voor de medische zorg. U kunt bij hen terecht met vragen over uw behandeling. De physician assistant en verpleegkundig specialist zijn een belangrijke schakel tussen u en uw behandelend arts. Desgewenst kunt u via de verpleegkundige of de afdelingssecretaresse een afspraak maken voor een gesprek met een physician assistant, verpleegkundig specialist en/of (orthopedisch) chirurg.
Verpleegkundig team
Op de afdeling werkt een vast team van verpleegkundigen. Zij worden aangestuurd door een teamhoofd en zorgcoördinator. De verpleegkundigen werken in drie ploegen:
- een dagdienst van 7.15 tot 15.45 uur
- een avonddienst van 15.00 tot 23.30 uur
- een nachtdienst van 23.15 tot 7.45 uur
Per dienst heeft elke zaal/kamer vaste verpleegkundigen die verantwoordelijk zijn voor de verzorging en begeleiding van de patiënten op die zaal/kamer. Als u vragen heeft over verpleegkundige zaken kunt u bij hen terecht.
Leerwerkplaats
Naast de vaste verpleegkundigen werken op de afdeling ook diverse stagiairs, in de vorm van een leerwerkplaats. Dit houdt in dat de stagiairs verantwoordelijk zijn voor het verpleegkundig proces. De leerwerkplaats bestaat uit twee zalen en twee eenpersoonskamers. Het kan dus voorkomen dat u op de leerwerkplaats komt te verblijven. De stagiairs staan te allen tijde onder begeleiding van de vaste verpleegkundigen.
Andere medewerkers
Naast het team van verpleegkundigen werken op de afdeling:
- voedingsassistenten: zij helpen bij het verzorgen en uitdelen van de maaltijden
- zorgassistenten: zij ondersteunen de verpleegkundigen bij de dagelijkse zorg
- afdelingsassistenten: zij doen ondersteunend werk voor de verpleegkundigen
- secretaresses
Tijdens uw opname kunt u ook andere medewerkers tegenkomen zoals een fysiotherapeut, diëtist, geestelijk verzorger of een vrijwilliger patiëntenvervoer.
Overleg over uw behandeling
Dagelijks vindt de artsenvisite plaats met de verpleegkundige en physician assistant/verpleegkundig specialist/arts-assistent. Eens per week, op dinsdag, hebben de verpleegkundigen, geriater, verpleegkundig specialist/physician assistant, fysiotherapeut en andere medewerkers die bij uw behandeling betrokken zijn (bijvoorbeeld de diëtist, verpleegkundige ouderengeneeskunde) een gezamenlijk overleg, ook wel multidisicplinair overleg of MDO genoemd. In dit overleg bespreken zij onder andere het verloop van uw herstel, eventuele problemen en de verwachte datum van uw ontslag.
Informatieverstrekking aan naasten
Wij vragen u twee contactpersonen (familieleden, vrienden) op te geven. Om uw privacy te beschermen wordt alleen aan deze contactpersonen informatie over uw toestand gegeven. Tijdens uw opname vragen wij aan één contactpersoon om een vragenlijst over uw thuissituatie in te vullen (heteroanamnese). Dit geeft het behandelteam inzicht in de thuissituatie en de zorg die na de ziekenhuisopname nodig is.
Als uw contactpersoon wil overleggen met een verpleegkundige, kan dit telefonisch na 11.00 uur of tijdens het bezoekuur. Voor overleg met uw specialist of de physician assistant/verpleegkundig specialist kan uw contactpersoon een afspraak maken via de verpleegkundige of de afdelingssecretaresse. Het plannen van een familiegesprek is mogelijk via de verpleegkundige van de afdeling.
Bezoek
Bezoektijden
Bezoek is van harte welkom. De bezoektijden zijn:
- maandag tot en met vrijdag van 16.00 tot 20.00 uur
- weekend en feestdagen van 13.00 tot 20.00 uur
Gang van zaken rond bezoek
- Met oog op de rust van u en andere patiënten verzoeken wij bezoek met maximaal twee personen te komen.
- Heeft uw bezoek luchtwegklachten (neusverkoudheid, hoesten en/of keelpijn) dan vragen we hen een mondkapje te dragen in het ziekenhuis. Mondkapjes zijn bij binnenkomst in het ziekenhuis beschikbaar.
- Wij stellen het op prijs als u de bloemen die uw bezoek meebrengt, zelf in een vaas zet of uw bezoek vraagt dit voor u te doen. U kunt gebruikmaken van bloemenvazen van het ziekenhuis.
- Wij verzoeken u geen plantjes in potjes met aarde op uw kamer te zetten. In de aarde kunnen bacteriën zitten die bij patiënten met een verminderde weerstand een infectie kunnen veroorzaken.
- Uw bezoek kan voor koffie of thee de automaten op de afdeling voor en achter in de huiskamer gebruiken. Ook kunt u terecht in het restaurant op de begane grond. Op de afdeling staat in het dagverblijf een koelkast voor patiënten. Hierin kunt u zelf meegebrachte dranken (voorzien van uw naam en kamernummer) bewaren.
- Bij bijzondere gelegenheden, bijvoorbeeld een verjaardag of trouwdag, maar ook om rustig (bij) te praten, kunt u met uw familie/vrienden gebruikmaken van een aparte ruimte. Overleg dit van tevoren met een verpleegkundige.
- Soms zijn er redenen dat het fijn is als er een bekende bij u aanwezig is buiten de vaste bezoektijden om. De verpleegkundige zal dit dan met u en uw contactpersoon bespreken.
- Als er vanuit u redenen zijn om buiten het bezoekuur bezoek te ontvangen, kunt u dit overleggen met de verpleging.
Ontslag
Datum en tijdstip
De physician assistant, verpleegkundig specialist of arts-assistent bespreekt met u wanneer u met ontslag gaat. Het tijdstip wordt in overleg bepaald.
Nazorg
Mocht u thuis extra zorg nodig hebben, dan wordt met u en uw familie bekeken welke nazorg geregeld moet worden. U kunt daarbij denken aan bijvoorbeeld thuiszorg of (tijdelijk) verblijf in een verzorgings- of verpleeghuis of een revalidatiecentrum. Indien mogelijk, vragen wij u tijdig na te denken over de zorg die eventueel nodig is bij ontslag. De verpleegkundige kan de aanvraag voor nazorg dan tijdig in gang zetten. Vanwege de lange wachttijden in de revalidatie-instellingen proberen wij hier altijd tijdig naar te kijken, soms zelfs al op de dag van opname. Als u aangemeld moet worden voor een revalidatie-instelling mag u een voorkeur opgeven. We proberen daar zoveel mogelijk rekening mee te houden, maar kunnen plaatsing op een voorkeursplek niet garanderen. Zie voor meer informatie ook Nazorg | Diakonessenhuis
Controleafspraak
Bij ontslag krijgt u een ontslagbrief mee en indien nodig een controleafspraak voor op de polikliniek.
Opmerkingen over de tekst
Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].
Bijgewerkt op: 23 januari 2025
Code: CH69