Verpleegafdeling Maag-darm-leverziekten en Chirurgie
U bent of wordt binnenkort opgenomen op de afdeling Maag-darm-leverziekten (MDL) en Chirurgie van het Diakonessenhuis op locatie Utrecht. In de algemene folder over opname op een verpleegafdeling van het Diakonessenhuis kunt u lezen wat de gang van zaken is in het Diakonessenhuis. Met deze folder informeren wij u graag over de afspraken op de verpleegafdeling MDL/Chirurgie.
De afdeling
Afdeling MDL/Chirurgie vindt u op de eerste etage van het Spoedzorgcentrum. De afdeling bestaat uit 31 bedden met vier-, twee- en eenpersoonskamers. Op de afdeling verplegen we patiënten met aandoeningen aan de maag, darm of lever. Er liggen zowel patiënten voor onderzoek en behandeling, als voor een operatie.
De hulpverleners
De verpleegkundigen
Op de afdeling werkt een vast team van verpleegkundigen. Per dag werken zij in drie diensten:
- dagdienst: 07.15 – 15.45 uur
- avonddienst: 15.00 – 23.30 uur
- nachtdienst: 23.15 – 07.45 uur
Aan het einde van elke dienst is een overdrachtmoment tussen de verpleegkundigen van de verschillende diensten. U heeft een vaste verpleegkundige die verantwoordelijk is voor uw dagelijkse verzorging. Als u vragen heeft over de verpleegkundige zorg of nazorg kunt u deze stellen aan deze verpleegkundige.
Teamhoofd en zorgcoördinatoren
Het teamhoofd is eindverantwoordelijk voor de gang van zaken op de afdeling en wordt dagelijks ondersteund door zorgcoördinatoren. Zij werken vooral op de achtergrond en regelen bijvoorbeeld eventuele nazorg en vervangen het teamhoofd bij afwezigheid.
Zorgassistenten
De verpleegkundigen van de afdeling werken samen met zorgassistenten. Zij ondersteunen de verpleegkundigen bij de dagelijkse zorg voor u.
Artsen en arts-assistenten
In het Diakonessenhuis werken meerdere maag-darm-leverartsen en –chirurgen Mogelijk bent u al poliklinisch onder behandeling bij één van hen. Minimaal één keer per week komt een specialist bij u langs. Naast specialisten werken er op de afdeling een aantal arts-assistenten, afgestudeerde artsen die (meestal) in opleiding zijn tot specialist. De arts-assistent, ook wel zaalarts genoemd, is een belangrijke schakel tussen u en uw specialist. De zaalarts is op de hoogte van uw situatie en heeft dagelijks contact met uw specialist. Met uitzondering van het weekend, komt de zaalarts dagelijks bij u langs, samen met de verpleegkundige. Tijdens deze visite maken zij afspraken met u over onderzoeken en/of behandelingen. U kunt dan ook vragen stellen.
Andere medewerkers
Als het nodig is, schakelen de arts of verpleegkundige andere hulpverleners in bij uw behandeling, bijvoorbeeld een stoma- en wondverpleegkundige, MDL-verpleegkundige, fysiotherapeut, diëtist of een geestelijk verzorger. De arts en verpleegkundige doen dit altijd in overleg met u. Tot slot kunt u op de afdeling MDL/chirurgie te maken krijgen met afdelingssecretaresses, afdelingsassistenten en voedingsassistenten.
Voeding
Bij opname in het ziekenhuis krijgt u regelmatig maaltijden en drinken aangeboden. Voedingsassistenten van de afdeling zorgen hiervoor.
Goed eten is belangrijk. Daarmee krijgt uw lichaam de voedingstoffen en energie die nodig zijn om uw lichaam goed te laten werken.
Soms mag u een tijdje niet eten en drinken vanwege een onderzoek of een operatie. Wij stellen u hier dan van op de hoogte.
In het schema hieronder ziet u op welke tijden u het eten en drinken kunt verwachten. De tijden kunnen in de praktijk iets afwijken.
Schema maaltijden en dranken | |
---|---|
ontbijt (broodmaaltijd) | 07.30 - 08.30 uur |
drankenronde & tussendoortje | 10.00 - 10.30 uur |
lunch (broodmaaltijd) | 12.00 - 13.00 uur |
drankenronde & tussendoortje | 14.00 - 15.00 uur |
diner (warme maaltijd) | 17.00 - 18.00 uur |
drankenronde & tussendoortje | 20.00 uur |
Contactpersoon
Bij uw opname kunt u aangeven wie uw contactpersonen zijn. Hierbij maken we verschil tussen de eerste en tweede contactpersoon.
De eerste contactpersoon is voor het ziekenhuis het aanspreekpunt. Met uw eerste contactpersoon nemen we contact op als dat nodig is. Als uw eerste contactpersoon vragen heeft of meer informatie wil, kan hij/zij contact opnemen met de verpleegkundige van de afdeling. Dit kan het beste na 11.00 uur. De verpleegkundigen hebben dan meestal de artsen gesproken over uw verdere behandeling. Informatie geven we alleen aan uw eerste contactpersoon.
De tweede contactpersoon bellen we alleen in nood, als de eerste contactpersoon niet bereikbaar is.
Afspraken op de afdeling
- Op de afdeling staat een koelkast voor patiënten. Hierin kunt u meegebrachte etenswaren bewaren. Voorzie die van uw naam, kamernummer en datum.
- In het dagverblijf staat een magnetron die u in overleg met de verpleegkundige, zorgassistente of voedingsassistent kunt gebruiken.
- Bloemen kunt u in een vaas (laten) zetten. Er zijn vazen op de afdeling. Bloemstukjes met aarde mogen niet op zaal staan. In de aarde kunnen schimmels zitten waar patiënten allergisch op kunnen reageren.
- Als patiënt mag u aan bed uw mobiele telefoon gebruiken. Bezoek wordt verzocht buiten het ziekenhuis te bellen in verband met de rust op de afdeling.
Nachtrust
Een goede nachtrust is belangrijk voor uw herstel. Om u hierbij te helpen, hebben we slaapmaskers en oordoppen beschikbaar. Als u hier behoefte aan heeft, kunt u dit aangeven bij de verpleegkundige.
Graag geven we u ook een paar tips mee voor een goede nachtrust tijdens uw opname:
- Probeer minimaal drie keer per dag te bewegen. Denk aan een stukje lopen, verplaatsen van bed naar de stoel of op de rand van uw bed zitten.
- Vermijd slaap overdag.
- Vermijd een paar uur voor het slapen cafeïne houdende dranken, zoals koffie, frisdrank en sommige soorten thee.
- Luister naar rustige muziek (met oordopjes/koptelefoon).
- Zet uw telefoon op stil of uit tijdens de nacht.
Ontslag
De arts spreekt met u af wanneer u met ontslag gaat. Het tijdstip wordt in overleg bepaald. Mocht er in de thuissituatie extra zorg nodig zijn, dan wordt met u bekeken welke regelingen getroffen kunnen worden. Bij ontslag krijgt u eventueel een afspraak mee voor controle op de polikliniek. De arts stuurt het recept voor eventuele medicijnen naar uw apotheek of naar de poliklinische apotheek van het Diakonessenhuis. De verpleegkundige stemt met u af wat uw voorkeur is.
Opmerkingen over de tekst
Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].
Bijgewerkt op: 1 oktober 2023
Code: MDL25