Video-interactiebegeleiding op de afdeling Neonatologie
Een ziekenhuisopname kan voor u en uw kind ingrijpend zijn, zeker als deze langere tijd duurt. De verzorging van uw kind moet u deels overlaten aan de arts en de verpleegkundigen en er komen veel nieuwe indrukken op u en uw kind af. De medewerkers van de afdeling Neonatologie bieden u zoveel mogelijk ondersteuning in deze periode. Zij kunnen hierbij gebruik maken van videointeractiebegeleiding. Met deze methode krijgt u inzicht in het contact tussen u en uw kind en leert u hoe u het contact kunt verstevigen.
Wat is video-interactiebegeleiding?
Het doel van video-interactiebegeleiding is om u te laten zien hoe en op welke momenten uw kind contact met u maakt. De verpleegkundige of de medisch pedagogisch zorgverlener maakt een korte video-opname van u en uw kind tijdens de verzorging of tijdens een badje. Zij/hij kijkt deze video opname later met u terug. Aan de hand van de beelden kijkt u samen welke signalen uw kind geeft om met u in contact te komen en/of te blijven. De initiatieven van pasgeboren baby’s zijn nog vluchtig, maar met video-opnamen worden deze momenten als het ware vergroot en wordt het mogelijk al in een vroeg stadium de baby beter te begrijpen. Bij het terugkijken wordt gekeken naar:
- de initiatieven die uw kind neemt;
- uw reactie daarop;
- de reactie van uw kind daar weer op.
U ziet dan terug hoe uw kind reageert op uw stem en uw aanraking. Ook ziet u hoe u uw kind kunt geruststellen en hoe uw kind ervan geniet om bij u te zijn. U krijgt de videobeelden mee naar huis.
Voor wie is video-interactiebegeleiding bedoeld?
Er zijn verschillende redenen om van deze methode gebruik te maken. Als uw baby te vroeg is geboren en in de couveuse ligt kan dat allerlei vragen over het contact oproepen. Video-interactiebegeleiding kan dan veel verduidelijken. Dit kan bijvoorbeeld ook het geval zijn na een Hellp-syndroom, als uw baby met een keizersnee is geboren, of als uw baby is geboren met een handicap.
(Patiënten)organisaties
Voor meer informatie kunt u terecht bij het landelijk bureau van de Associatie voor Interactiebegeleiding en Thuisbegeleiding (AIT)
Postadres: Postbus 581
2070 AN Santpoort-Noord
Bezoekadres: Middenduinerweg 44
2071 AN Santpoort-Noord
Telefonisch te bereiken op 023-520 2500 via de centrale van Kenter Jeugdhulp.
Opmerkingen over de tekst
Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].
Bijgewerkt op: 4 mei 2020
Code: K06