Logopedie

Wij helpen volwassenen met slikproblemen en problemen met stem, spraak en taal. Wij helpen ook bij (jonge) kinderen met voedingsproblemen.

Vrouw zit op een bankje in het bos en is in gesprek

Gaat praten lastiger? Heeft u problemen met slikken? Of moet u naar woorden zoeken? Drinkt uw baby niet goed uit de fles? Dan kan uw arts of de kinderarts een logopedist inschakelen. De logopedist onderzoekt en behandelt problemen met spraak, taal, slikken en stem. Verlaat u het ziekenhuis? Dan zoeken we zo nodig een logopedist bij u in de buurt voor het vervolg. 

Logopedie tijdens uw opname

Als u in het ziekenhuis ligt, kan uw specialist de hulp van een van onze logopedisten inroepen. Dat gebeurt bijvoorbeeld als u moeilijk praat door een hersenbloeding of als u moeite heeft met slikken. Ook bij baby’s met eet- en drinkproblemen kan een logopedist helpen. Samen onderzoeken we wat het probleem is. De logopedist geeft advies en soms oefeningen.

Logopedie op de polikliniek

Onze logopedisten werken nauw samen met diverse artsen op de polikliniek. 

Slikonderzoek (FEES)
Als u moeilijk slikt doet de logopedist samen met de KNO-arts een zogenaamd FEES onderzoek. Dit staat voor Flexibele Endoscopische Evaluatie van de slikfunctie. Het FEES-onderzoek is een slikonderzoek.

Preverbale logopedie
Als een kind problemen heeft met drinken uit de borst, eten van een lepel, drinken uit een beker of leren kauwen, dan kan de kinderarts de logopedist inschakelen. De behandeling van eet- en drinkproblemen en/of slikstoornissen bij jonge kinderen noemen we preverbale logopedie genoemd. 

Ervaring van anderen

In 2015 kreeg Piet een herseninfarct en raakte hierdoor halfzijdig verlamd. Van de verlamming herstelde hij goed. Alleen de taal leef achter. De diagnose: afasie, een taalstoornis die wordt veroorzaakt door hersenletsel. Sindsdien treedt zijn vrouw Ellen op als 'tolk'. Tijdens een ziekenhuisopname van Piet ervaarden zij hoe belangrijk het is dat zorgverleners oog en begrip hebben voor afasie.