Translate website
Disclaimer
Nederlands: U vraagt Google Translate Services om onze teksten te vertalen. Daardoor kunnen er fouten in de teksten zitten. Automatische vertalingen zijn niet perfect, ons ziekenhuis is niet verantwoordelijk voor mogelijke vertaalfouten. Heeft u vragen over uw gezondheid? Neem dan altijd contact op met uw arts.
Meer weten? Lees de toelichting vertaalbeleid
English: You ask Google Translate Services to actively translate our texts. Therefore they may contain errors. Automatic translations are not perfect. Diakonessenhuis is not responsible for possible translation errors. Do you have questions about your health? Then always contact your doctor.
Want to know more? Read the explanation of translation policy
Meer inzicht in eigen gezondheid met telemonitoring bij zwangerschapsdiabetes
Afgelopen jaar deden we in ons ziekenhuis een pilot telemonitoring bij zwangerschapsdiabetes. De uitkomsten zijn positief: zo heeft 91% van de patiënten meer inzicht gekregen in de eigen gezondheid en vinden ze het fijn dat zij minder vaak naar het ziekenhuis hoeven. Ook zorgverleners zijn positief over de inzet van telemonitoring bij deze groep.
Tijdens de pilot konden zwangeren met diabetes hun bloedglucosewaarden, gewicht en koolhydraten thuis met een app invoeren en doorgeven aan het ziekenhuis. Bij afwijkende waarden kregen de zorgverleners een melding waarop zij digitaal konden reageren met een advies.
Resultaten pilot
Met de pilot wilden we kijken of we met telemonitoring het aantal contactmomenten met het ziekenhuis kunnen verminderen. En of we het zelfmanagement en flexibiliteit voor de patiënten kunnen vergroten.
Vijfenzeventig zwangeren deden mee tijdens de pilotperiode. Uit de evaluatie blijkt dat 91% van de respondenten meer tot veel meer inzicht heeft gekregen in de eigen gezondheid en het positief vindt dat er minder korte bezoekjes aan het ziekenhuis nodig zijn. De algemene tevredenheid over het gebruik van de app scoort gemiddeld een 8,7. Ook de zorgverleners zijn positief over de inzet van telemonitoring; zij beoordelen het gebruik van en werken met de app tussen de 7,5 en 8,5.
Uit de pilot blijkt bovendien dat het aantal telefonische- en emailconsulten met meer dan 20% is afgenomen ten opzichte van 2022 en 2023. Ook het aantal fysieke consulten bij de diëtist is met ongeveer 30% afgenomen. Omdat patiënten zelf hun metingen invoeren, scheelt dit diabetesverpleegkundigen 5-7 minuten per meting per patiënt.
Standaardaanbod
Vanwege de positieve uitkomsten bieden we telemonitoring vanaf nu standaard aan bij zwangerschapsdiabetes. We verwachten zo in de toekomst met hetzelfde aantal zorgverleners de groeiende groep patiënten te kunnen helpen.
Zorg thuis als het kan
Ons ziekenhuis werkt aan zorg dichtbij: thuis als het kan, naar het ziekenhuis als het moet. Daarvoor maken we gebruik van apps, belconsulten, telemonitoring en online coaching, -voorbereiding en -nazorg. Telemonitoring bij zwangerschapsdiabetes is hier een voorbeeld van.