Muurschildering officieel aangeboden aan jarige stad Utrecht
John Taks, voorzitter Raad van Bestuur, bood op 3 november een muurschildering aan als cadeau voor Utrecht 900 jaar. Namens de stad nam Ronald Venderbosch, concerndirecteur Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen van de gemeente Utrecht, het cadeau in ontvangst. Hij verving burgemeester Sharon Dijksma.
Als van oudsher echte Utrechtse instelling wilde ons ziekenhuis de jarige stad een verjaardagscadeau geven. Het thema van het jubileumjaar bracht ons op het idee om de stad een cadeau te geven dat letterlijk ‘een muur afbreekt en mooier maakt’: een muurschildering. Voor de hele stad, want onze patiënten en hun bezoek komen uit heel Utrecht.
Voor iedereen
Smaken verschillen. Daarom lieten we de inwoners van de stad zelf kiezen welk schilderij er op de muur moest komen. Daarvoor zochten we twee schilderijen uit. Voor ‘Utrecht 900 jaar’ natuurlijk alle twee van Utrechtse kunstenaars. En ook alle twee in Utrecht te zien, in het Centraal Museum. Een klassiek schilderij en een modern, in het museum alle twee favorieten van het publiek.
Als ziekenhuis zijn we geen kunstkenners. Maar wat we wél zijn, is een ziekenhuis voor iedereen. Voor alle leeftijden, religies en culturen. Iedereen is welkom en iedereen moet zich op z’n gemak kunnen voelen bij ons. Dus ook al kunnen smaken verschillen, de twee schilderijen moesten iedereen aanspreken, dat vonden en vinden we logisch voor een ziekenhuis. Dus kozen we voor deze favorieten van het publiek.
De stad koos: klassiek of modern?
Toen we twee schilderijen hadden uitgekozen, organiseerden we een heuse verkiezing: alle Utrechters konden stemmen. En dat deden 3.500 mensen. Met 60% van de stemmen kwam het schilderij ‘Herderin met Duiven’ van Gerard van Honthorst als winnaar uit de bus.
Genieten
Het Utrechtse schilders collectief ‘De Strakke Hand’ verrichtte een huzarenstukje en schilderde het meesterwerk van maar liefst 10 bij 8 meter op onze muur.
Op 3 november overhandigden we de muurschildering officieel aan de stad. Daar waren de Utrechters bij die er bijna dagelijks van kunnen genieten: een aantal omwonenden, de conrector, docenten en leerlingen van de scholen en een vertegenwoordiger van Oost voor Elkaar.
Ondertussen is het schilderij opgenomen in de Street Art Utrecht route die door de stad is uitgezet, waardoor nóg meer mensen het schilderij kunnen bewonderen.