Toestemming gebruik gegevens en materiaal via mijnDiak

Vanaf 1 maart kunnen onze patiënten via mijnDiak toestemming geven of bezwaar maken voor het gebruik van hun gegevens en lichaamseigen materiaal voor wetenschappelijk onderzoek. Informatie over wetenschappelijk onderzoek in ons ziekenhuis en over het doorgeven van uw keuze leest u in de folder Wetenschappelijk onderzoek in het Diakonessenhuis.

Wetenschappelijk onderzoek in ons ziekenhuis

We doen wetenschappelijk onderzoek om de kwaliteit van zorg te blijven verbeteren. Dat doen we op drie verschillende manieren: met proefpersonen, met (patiënt)gegevens en met restant lichaamsmaterialen. De keuze die u vanaf via mijnDiak doorgeeft gaat over onderzoek met (patiënt)gegevens en lichaamsmaterialen.

  • Van onze patiënten verzamelen en bewaren wij hun persoons- en medische gegevens die nodig zijn voor de behandeling in het patiëntendossier. Soms willen we deze gegevens ook graag gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek. Bijvoorbeeld om de kwaliteit van de zorg te onderzoeken en te verbeteren. Via mijnDiak geeft u door of u hier toestemming voor geeft of niet.
  • Dat geldt ook voor lichaamsmateriaal, zoals bloed of urine dat we afnemen voor een diagnostisch onderzoek. Soms willen we het lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek gebruiken, bijvoorbeeld om een methode voor bloedonderzoek te verbeteren. We gebruiken hiervoor een bloedmonster dat normaal gesproken vernietigd zou worden. Zo hoeven we geen extra lichaamsmateriaal te verzamelen. Patiëntgegevens worden van het lichaamsmateriaal verwijderd zodat niet meer te herleiden is van wie het afkomstig is.
  • Voor het onderzoek met proefpersonen krijgen patiënten die in aanmerking komen een uitnodiging voor deelname aan een studie via hun behandelaar. Ze kiezen dan of zij meedoen aan het onderzoek of niet. Bij deelname aan de studie geven zij ‘informed consent’.

Vragen over wetenschappelijk onderzoek

In de folder Wetenschappelijk onderzoek in het Diakonessenhuis vindt u meer algemene informatie over wetenschappelijk onderzoek en toestemming geven. Heeft u vragen over het doorgreven van uw keuze via mijnDiak, dan kunt u terecht bij het patiëntenservicepunt mijnDiak.

Geef uw keuze door

U kunt uw keuze zelf vastleggen in mijnDiak, onder de knop Toestemmingen. Deze vindt u via het hoofdmenu Mijn gegevens onder het kopje Privacy.