Wereldhartdag: samen met bewoners naar hartveilige wijken

Vandaag is het Wereldhartdag. Ons ziekenhuis geeft 70 AED’s aan wijken in Utrecht. Dat doen we samen met de bewoners van die wijken, ondersteund door de gemeente Utrecht. Zo wil ons ziekenhuis bijdragen aan de hartveiligheid en hartgezondheid in de wijken.

De AED in Lunetten wordt onthuld

Betrokken bewoners sleutel voor succes
De eerste AED onthullen we vandaag in Lunetten, waar in totaal negen extra AED’s komen. Dat is geen toeval, want de bewoners van Lunetten zijn erg betrokken en actief in hun wijk. Het AED-netwerk werkt het beste op plaatsen met betrokken burgers en actieve bewonersorganisaties. Daarom kiezen we voor samenwerking.

Trainingen HartslagUtrecht
Betrokken en actieve bewoners zijn nodig voor een goed werkend AED-netwerk. Want behalve AED’s zijn er ook opgeleide burgerhulpverleners nodig. Bij een melding van 112 worden via een app automatisch de burgerhulpverleners opgeroepen die in de buurt van het slachtoffer zijn. Zo kunnen die snelle hulp geven met een AED, terwijl er een ambulance onderweg is. HartslagUtrecht verzorgt reanimatieopleidingen voor mensen die burgerhulpverlener willen worden, is aanspreekpunt voor hun vragen en adviseert over locaties voor AED’s.

Financiering 
Een bewonersorganisatie of wijkvereniging kan 50% van de kosten voor AED’s aanvragen bij het Initiatieven Fonds van de Gemeente Utrecht. Het Diakonessenhuis betaalt de andere 50%. Zo zorgen de bewoners en het ziekenhuis samen voor een hartveilige wijk. 

Naar een dekkend AED-netwerk 
Elke dag krijgen 40 mensen in ons land een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Als zij binnen zes minuten een reanimatie krijgen met een AED, een ‘hartstarter’, is hun kans op overleven 50-70%. Daarvoor moet er binnen 500 meter een AED hangen. In Utrecht hangen er nog lang niet genoeg om in de hele stad aan die norm te voldoen.

RTV Utrecht
RTV Utrecht deed op de radio (vanaf 6.55 min.) verslag van de onthulling van de eerste extra AED in Lunetten.  
 

De AED in Lunetten wordt onthuld

Cees van den Brink (samenwerkende bewonersinitiatieven in Lunetten), John Taks (Diakonessenhuis) en Saskia Borman (Fuego) onthullen de eerste extra AED in Lunetten.

Buurtbewoner volgen de reanimatiecursus om burgerhulpverlener te worden

Buurtbewoners volgen de reanimatiecursus om burgerhulpverlener te worden