POCT
Heeft u interesse in point of care testen (POCT) in uw praktijk of instelling of wilt u uw point of care apparaat laten controleren?
Neem contact met ons op om uw wensen en/of vragen kenbaar te maken via POCT@diakhuis.nl
Wij werken volgens de ISO-normen. Daarmee besaken en bevorderen we de kwaliteit van POCT. Voor medische laboratoria geldt de algemene ISO norm 15189 en specifiek voor POCT is er de ISO norm 22870. Deze norm beschrijft eisen voor kwaliteit en de geschiktheid van POCT en moet altijd gehanteerd worden in combinatie met ISO 15189. Naast deze ISO normen hanteren wij de Richtlijn point of care testing in de huisartsenzorg.
Wij controleren graag de glucosemeters en/of hemoglobinemeters die u in beheer heeft. Zo weten we zeker dat ze goed functioneren en het juiste resultaat geven. Neem gerust contact met ons op voor controle van uw meters, POCT@diakhuis.nl
Acuut hoesten wordt meestal veroorzaakt door een ongecompliceerde luchtweginfectie waarbij een antibioticum niet zinvol is. Bij patiënten met een verhoogd risico op een gecompliceerd beloop bepaalt het klinisch beeld en eventueel aanvullend onderzoek of een antibioticum wordt aanbevolen. Bij een matig zieke volwassen patiënt met enkele algemene of lokale ziekteverschijnselen kan een CRP-bepaling bijdragen aan het onderscheid tussen een pneumonie en een milde onderste luchtweginfectie.
Acuut hoesten | NHG-Richtlijnen
Ook bij diverticulitis kan de bepaling van CRP bijdragen aan het stellen van de diagnose.
Diverticulitis | NHG-Richtlijnen
U kunt CRP via een vingerprik bepalen op POCT apparatuur. Maakt u gebruik van een POCT CRP meter of wilt u hier graag gebruik van gaan maken en wilt u hulp van ons laboratorium hierbij? Neem gerust contact met ons om uw wensen en/of vragen kenbaar te maken via POCT@diakhuis.nl
Het onderzoek naar de klinische betrouwbaarheid van POCT D-dimeer testen is nog in volle gang. Zolang deze onderzoeken nog lopen adviseren wij om nog geen D-dimeer POCT apparaat in de huisartsenpraktijk te gebruiken. Zie ook D-dimeer POCT.
De dipslide is een houder met 2 of 3 agar oppervlaktes die u kunt gebruiken voor het aantonen van een urineweginfectie. De houder wordt in de urine gedoopt en vervolgens bij 38 graden (18 uur) of bij 20 graden (24 uur) geïncubeerd. Bij groei van bacteriën boven een vooraf vastgestelde afkapwaarde is de uitslag positief. Zie ook: dipslide vaardigheden.
Het voordeel van de dipslide is dat u het snel en relatief eenvoudig op locatie kunt uitvoeren. Een nadeel is dat bepaalde bacteriële veroorzakers van een urineweginfectie kunnen worden gemist.
Maakt u gebruik van de dipslide en wilt u hulp van ons laboratorium bij het verder uitwerken van positieve resultaten? Of heeft u vragen over de dipslide? Neem dan contact op met het laboratorium Medische Microbiologie & Immunologie via telefoonnummer 088 250 6518.