Blijven bewegen bij reuma

Als u reuma heeft, denkt u waarschijnlijk niet meteen aan regelmatig bewegen. Bewegen kan pijnlijk zijn, maar is juist belangrijk als u reuma heeft. Het maakt niet uit welk type reuma u heeft.

Waarom is bewegen belangrijk?

Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om te blijven bewegen als u reuma heeft:

  • Beweeglijk houden van de gewrichten. Door te bewegen houdt u uw gewrichten zo soepel mogelijk en voorkomt u dat uw gewrichten verstijven, waardoor u meer last kunt krijgen van uw reuma.
  • Spieren sterk en soepel houden. Spieren spelen een belangrijke rol bij het stabiel houden van een gewricht. Spieren houden het gewricht goed op zijn plaats en vangen schokken op. Hoe sterker de spieren, hoe beter de ondersteuning van het gewricht. U heeft daardoor vaak minder pijn.
  • Conditie verbeteren of op peil houden. Als u een goede conditie heeft, voelt u zich fitter. U heeft dan meer energie, bent minder moe en daardoor kunt u de gevolgen van een reumatische aandoening beter dragen.

Tips om meer te bewegen als u reuma heeft

Heeft u reuma en wilt u meer bewegen? Een paar tips:

  1. Kies een activiteit die u leuk vindt en die bij u past.
  2. Bouw duur, intensiteit en frequentie van het bewegen langzaam op. U kunt ook onder begeleiding bewegen.
  3. Streef ernaar om minimaal een halfuur per dag te bewegen.
  4. Wandelen, fietsen en zwemmen in warm water (32 graden) zijn veel gebruikte manieren om te bewegen.
  5. Vraag uw fysiotherapeut om persoonlijke beweegadviezen. Ook kunt u eenmalig naar onze fysiotherapeut op de beweegpoli. 

Beweegpoli

Op de polikliniek Reumatologie is één middag per week een fysiotherapeut aanwezig die gespecialiseerd is in reumatologie. U kunt via uw reumatoloog of verpleegkundige eenmalig een afspraak maken bij onze fysiotherapeut voor advies over sport, opbouwend bewegen of klachten aan het bewegingsapparaat.