Ingezakte wervel

Bij een ingezakte wervel is een van uw ruggenwervels gebroken. We noemen dit ook wel een stabiele wervelbreuk. Meestal geneest uw gebroken ruggenwervel vanzelf goed.

Wat is een ingezakte wervel?

De wervelkolom bestaat uit 24 wervels. De wervelkolom ondersteunt het gewicht van uw lichaam en zorgt ervoor dat u kunt bewegen en verschillende houdingen kunt aannemen. Als u valt kan een breuk ontstaan in een of meerdere wervels. Afhankelijk van de breuk is uw wervelkolom na de breuk stabiel of instabiel. Dit onderzoeken we met behulp van röntgenfoto’s en soms CT-scans.

Bij een stabiele wervelbreuk is alleen uw wervel zelf gebroken. Uw ruggenmerg is dan nog intact. Meestal genezen stabiele wervelbreuken goed zonder operatie.

Schematische weergave van een ingezakte wervel

Behandeling van een ingezakte wervel

Pijnstilling is onderdeel van een behandeling aan een ingezakte wervel. Soms meten we u een brace of korset aan tegen de pijn. U draagt dit tussen de zes en twaalf weken. Als de pijn onder controle is, kunt u onder begeleiding van een fysiotherapeut beginnen met bewegen.

Operatie van een ingezakte wervel

Soms groeit een ingezakte wervel niet vast of leidt de ingezakte wervel tot het krommen van uw wervelkolom. Dan kan een operatie nodig zijn om uw klachten te verhelpen. Deze operatie heet kyfoplastiek. Bij een kyfoplastiek gebruiken we cement om uw gebroken wervel stabiel te maken of de kromming van uw wervelkolom te herstellen. We gebruiken schroeven om de wervels om uw gebroken wervel heen vast te zetten.

Osteoporose

Osteoporose is een aandoening waarbij uw botten brozer worden. Wervels kunnen dan makkelijker breken, zelfs zonder val. Bent u boven de vijftig jaar en heeft u een ingezakte wervel? Dan controleren we altijd of u osteoporose heeft. Dat doen we via een bloedonderzoek en een zogenoemde botdichtheidsmeting.