Allergietesten

U heeft een afspraak voor een allergietest. Dit onderzoek vindt plaats op de polikliniek Allergologie. In deze folder vindt u meer informatie over de verschillende allergietesten en leest u hoe u zich kunt voorbereiden.

Wat is een allergietest?

Met een allergietest onderzoeken wij of u allergisch bent voor veelvoorkomende allergenen. Allergenen zijn stoffen waarop u overgevoelig kunt reageren. Denk bijvoorbeeld aan huisstofmijt, pollen, huisdieren, voeding of medicatie. Om uw mogelijke allergie te achterhalen, krijgt u een of meerdere allergietesten. Op onze polikliniek gebruiken we de volgende allergietesten:

  • huidpriktest
  • intracutane test
  • ijsblokjestest

Verderop in deze folder vindt u meer informatie over deze testen.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is belangrijk voor een veilige en betrouwbare uitvoering van de testen. Voor alle testen geldt dezelfde voorbereiding. Lees hieronder hoe u zich kunt voorbereiden op uw test.

Medicatie

Sommige medicijnen kunnen de uitslag van de huidtesten beïnvloeden. Om de huidtesten goed te beoordelen, stopt u drie dagen voor het onderzoek met antihistaminica. Dit zijn tabletten of drank tegen jeuk, hooikoorts of allergie. Oogdruppels, neussprays en anti-astmatische geneesmiddelen zoals inhalatiemedicatie kunt u blijven gebruiken. Voor meer informatie over medicatie die de huidtest beïnvloedt, kijkt u onder het kopje ‘Medicatie die de huidtest beïnvloeden’.

Zwangerschap

Als u zwanger bent of dit vermoedt, meld dit dan bij uw behandelend specialist. In dit geval voeren wij geen huidtesten uit. Reden hiervoor is het minimale risico op een reactie tijdens/na de test en de bescherming van uw ongeboren baby. In de periode dat u borstvoeding geeft, is er geen bezwaar tegen het uitvoeren van huidtesten.

Ziekte en verkoudheid

Neem bij klachten, zoals koorts, kortademigheid of hartklachten, contact op met de polikliniek allergologie voorafgaand aan uw huidtest. Mogelijk verplaatsen we in overleg met u de afspraak.

Crème en bodylotion

De test wordt op de onderarm(en) en/of rug uitgevoerd. Het is daarom belangrijk op de dag van de test de armen en rug niet in te smeren met een zalf, crème of bodylotion. Een week voor de test stopt u met het smeren van hormoonzalven. Dit zijn zalven die corticosteroïden bevatten.

Eten en drinken

Voor deze test mag u gewoon eten en drinken. Dit raden wij zelfs aan, omdat sommige mensen neigen flauw te vallen als ze niets gegeten en gedronken hebben.

Kleding

De huidtesten worden op uw onderarm of rug uitgevoerd. Het is hierbij belangrijk dat u de testplaats niet aanraakt. Het kan helpen als u een shirt met lange mouwen draagt. Zo blijven de prikplekken uit het zicht en bent u minder snel geneigd deze aan te raken.

Huidpriktest

Met de huidpriktest testen we u op verschillende stoffen. Dit doen we door deze stoffen op de binnenkant van uw arm, of in sommige gevallen op de rug, te druppelen. Vervolgens prikken we met een prikpennetje de vloeistoffen in uw huid. U voelt de prik wel, maar dit wordt niet als pijnlijk ervaren. Na 15 minuten bekijken we uw huid en beoordelen we deze op een reactie. Bij een allergische reactie wordt de huid rond de testplaats rood en kan een klein bultje ontstaan. Ook kan het jeuken. Het is belangrijk dat u niet wrijft of krabt op de testplaats. 

De test duurt ongeveer 30 minuten en u krijgt direct de uitslag. De behandelend specialist bespreekt de uitslag met u.

Bekijk de video over de huidpriktest.

Intracutane test

De intracutane test lijkt in veel opzichten op de huidpriktest. Met de intracutane test onderzoeken we of u allergisch bent voor geneesmiddelen. Bij een intracutane test spuiten we een kleine hoeveelheid van het geneesmiddel net onder uw de huid op uw rug. Na 15 minuten bekijken we uw huid en beoordelen we deze op een reactie. Als er geen reactie zichtbaar is, spuiten we een sterkere concentratie in uw huid. Vervolgens kijken we na 15 minuten opnieuw naar een reactie. Deze stappen worden twee á drie keer herhaald met steeds een sterkere concentratie. De testplaats kan jeuken en rood worden. Belangrijk is dat u niet wrijft of krabt op de testplaats.

De test duurt ongeveer 1 uur. Na de test heeft u direct een afspraak met de specialist om de eerste resultaten van de test te bespreken. Na 3 tot 7 dagen heeft u een telefonische afspraak met de specialist. Deze afspraak is om een mogelijke verlate reactie te bespreken. Meer uitleg hierover vindt u onder het kopje Nazorg.

We voeren deze test alleen op onze locatie in Utrecht uit.

IJsblokjestest

Urticaria, ook wel netelroos of galbulten, is een huidafwijking die in zeldzame gevallen uitgelokt kan worden door kou. Met de ijsblokjestest testen we hierop. Door een ijsblokje op de binnenzijde van uw arm te leggen, lokken we de klachten uit. Het ijsblokje zetten we vast met een allergeenvrije tape. Na tien minuten verwijderen we het ijsblokje. Vervolgens beoordelen we uw huid op een mogelijke reactie. Roodheid is normaal. Zwellingen of bultjes kunnen duiden op een allergische reactie. Twintig minuten na aanvang van de test beoordelen we de huid opnieuw.

De test duurt ongeveer 30 minuten en u krijgt direct de uitslag.

Bijwerkingen

Hoewel zeer gering en zeldzaam, bestaat er bij alle testen een kans op een late huidreactie. Bij grote reacties of heftige jeuk kunt u een tabletje antihistamine innemen.

Daarnaast is het in zeldzame gevallen mogelijk dat u een andere allergische reactie krijgt. Denk bijvoorbeeld aan jeuk op andere plaatsen, roodheid, kortademigheid, hoesten, duizeligheid en/of misselijkheid. Neem in dat geval contact op met de assistente van de polikliniek. Als er een allergische reactie ontstaat buiten kantoortijden, neem dan contact op met de spoedeisende hulp. De contactgegevens vindt u onder het kopje Telefoonnummers.

Nazorg bij allergietesten op geneesmiddelen

Bij het testen van geneesmiddelen kan een verlate reactie ontstaan. Bepaalde cellen van het afweersysteem richten zich dan specifiek tegen het medicijn en veroorzaken een ontsteking. Deze reactie ontstaat meestal pas na een paar dagen en veroorzaakt een groot aantal verschillende huidreacties. De huidreacties kunnen relatief onschuldig zijn, zoals eczeem. Maar ze kunnen ook ernstiger vormen aannemen, zoals blaarziekten. Het is daarom belangrijk dat iemand in uw omgeving dagelijks naar uw rug kijkt om een eventuele late reactie te signaleren. U krijgt een kopie van het testformulier mee, zodat u kunt zien welke plek reageert.

Drie tot zeven dagen na de test heeft u een telefonische afspraak met de specialist, om te beoordelen of er sprake is geweest van een late reactie. Tot die tijd mag u geen hormoonzalf, zoals Triamcinolon of Bètamethason smeren.

Medicatie die de huidtest beïnvloeden

Diverse medicijnen kunnen de uitslag van uw test beïnvloeden. In dit overzicht vindt u een lijst met medicijnen die u tenminste drie dagen voorafgaand aan uw test staakt:

Algemene naamMerknaam
AcrivastineSemprex
AlimemazineNedeltran
CetrizineZyrtec, Prevalin, Allerstop, Reactine
CinnarizineCinnipirine
ClemastineTavegil, Tavegyl
CyclizineMarzine
CyproheptadinePeriactin
DeptropineDeptropine FNA
DesloratadineAerius
Dexchloorhyrdinaat Polaramine
Deimenhydrinaat Dramamine
Dimetidine Fenistil
Ebastine Kestine
Fexofenadine Telfast/Allergra
Hydroxyzine Atarax/Navicalm
Ketotifen Zaditen
Levocetirizine Xyzal
Loratadine Claritine/Allerfree
Mebhydroline Incidal
Meclozine Suprimal, Emesafene
Mizolastine Mizollen
Oxatomide Tinset
Oxomemazine Doxergan
Promethazine Phenergan
Terfenadine Triludan (Forte)

Gebruikt u geneesmiddelen die niet in dit overzicht staan, neem dan contact op met de polikliniek Allergologie. De contactgegevens vindt u onder het kopje Telefoonnummers.

Vragen

Met vragen over de allergietesten kunt u terecht bij de polikliniek Allergologie. De contactgegevens vindt u onder het kopje Telefoonnummers.

Telefoonnummers

Polikliniek Allergologie
088 250 6604

Spoedeisende hulp 
088 250 6211

Bijgewerkt op: 6 juli 2023

Code: AL08