Biopsie van de borst onder röntgen-geleide

Op röntgenbeelden van uw borst(en) (=mammogram) is een afwijking geconstateerd. Omdat de aard van de afwijking niet duidelijk is, moet deze nader onderzocht worden. In overleg met uw arts en/of verpleegkundig specialist is gekozen voor een biopsie onder röntgen-geleide.

Wat is een biopsie onder röntgen-geleide?

Bij een biopsie onder röntgen-geleide neemt de radioloog via een naald een stukje weefsel weg voor verder onderzoek. Voor exacte plaatsbepaling van de afwijking wordt gebruik gemaakt van röntgenbeelden.

Voorbereidingen

Voorbereiding thuis

Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig. Tenzij u bloedverdunners gebruikt. Neem in dat geval contact op met uw behandelend arts en/of verpleegkundig specialist. Het kan zijn dat u een aantal dagen moet stoppen met uw bloedverdunnende medicatie of dat u tijdelijk een andere dosering moet gebruiken.

Meenemen naar ziekenhuis

  • Neem op de dag van het onderzoek uw identiteitsbewijs mee naar het ziekenhuis.
  • Draag op de dag van de ingreep een bh met goede steun, bij voorkeur een sportbeha.

Verhinderd

Bent u verhinderd? Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de afdeling Radiologie via telefoonnummer 088 250 9860.

Het onderzoek

Melden

10 minuten voor uw afspraak meldt u zich bij de balie van de afdeling Radiologie op onze locatie Zeist. Daarna neemt u plaats in de wachtkamer. Een laborant haalt u op uit de wachtkamer en brengt u naar de onderzoeksruimte.

De ingreep

In de onderzoeksruimte neemt de laborant het onderzoek met u door. Met vragen kunt u uiteraard bij hem/ haar terecht.

Vervolgens gaat u op uw buik liggen op een brede onderzoekstafel. De borst waarin de afwijking is geconstateerd, zakt door een uitsparing in de tafel. De laborant helpt u met het vinden van een zo prettig mogelijke houding. Daarna gaat de onderzoekstafel omhoog zodat de radioloog goed bij uw borst kan.

De laborant brengt de afwijking in beeld. Hiervoor plaatst hij/zij de borsttussen 2 platen, net als bij een mammogram. Zodra de afwijking in beeld is, bepaalt de computer de juiste plaats voor de biopsie. De radioloog verdooft dit gedeelte van de borst en maakt een klein sneetje in de huid. Daarna neemt hij/zij enkele stukjes weefsel weg voor laboratoriumonderzoek. Op de plaats van de biopsie laat de radioloog een klein titanium clipje achter als markering. Deze markering is zichtbaar op röntgenbeelden.

Om een bloeduitstorting te voorkomen, drukt de laborant het wondje gedurende 5 tot 10 minuten dicht. Daarna wordt het wondje afgedekt met hechtpleisters. U krijgt instructies mee voor de verzorging thuis. Om de plaats van de biopsie vast te leggen, maakt de laborant nog 2 röntgenopnamen.

Duur van de ingreep

Het onderzoek duurt ongeveer 1 uur.

Na de ingreep

Naar huis

U kunt direct na de ingreep weer naar huis en u mag ook gewoon zelf autorijden/ aan het verkeer deelnemen.

Napijn

De biopsie kan wat napijn veroorzaken. In dat geval kunt u paracetamol (maximale dosering volgens gebruiksaanwijzing) gebruiken.

Let op: u mag géén aspirine innemen vanwege de bloedverdunnende werking.

Adviezen

  • Doe de eerste 24 uur na de biopsie rustig aan. U mag niet zwaar tillen en niet sporten.
  • Koel thuis de aangeprikte borst met een ijscompres gedurende een half uur na het onderzoek.
  • De eerste 24 uur na de biopsie mag u niet douchen of baden.
  • Draag ter ondersteuning van de borsten een stevige bh.

De uitslag

De stukjes weefsel gaan naar het laboratorium voor nader onderzoek. Het duurt minimaal 5 werkdagen voordat de uitslag bekend is. U krijgt deze uitslag van uw behandelend arts en/of verpleegkundig specialist.

Vragen

Met vragen over deze ingreep kunt u terecht bij de afdeling Radiologie via telefoonnummer 088 250 9860 of via de mammapoli 088 250 5030.

Telefoonnummers

Afdeling Radiologie Utrecht
088 250 6542

Afdeling Radiologie Zeist
088 250 9860

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected]

Bijgewerkt op: 10 oktober 2019

Code: RAD56