Geestelijke verzorging

Ziekte is vaak ingrijpend. Zeker wanneer u voor behandeling naar het ziekenhuis moet, kunt u zich angstig, onzeker of verdrietig voelen. Uw verblijf in het ziekenhuis kan betekenen dat u meer dan anders bezig bent met uw leven, met vragen naar de zin van wat u meemaakt. Het kan goed zijn om met iemand hierover te praten. Als u dat wilt, kan een van onze geestelijk verzorgers u een bezoek brengen. Zij zijn er voor iedereen, ongeacht uw levensbeschouwelijke achtergrond. Uiteraard is uw eigen geestelijk verzorger ook van harte welkom in het ziekenhuis. We kunnen ook voor u bemiddelen voor bezoek van een humanistisch raadsman/-vrouw, moslim geestelijk verzorger, pandit of rabbijn.

Een gesprek

U kunt een gesprek aanvragen met een geestelijk verzorger. Alles wat uw ziekte bij u oproept, kunt u bespreken. De geestelijk verzorger is er om u te ondersteunen en probeert aan te sluiten bij uw achtergrond en behoeften. Hij/zij heeft aandacht voor allerlei levensvragen. U kunt hierbij denken aan vragen over angst en vertrouwen, schuld en vergeving, de rode draad en de richting van uw leven, het perspectief en de zin, juist in deze periode van ziek zijn. De geestelijk verzorger zoekt met u mee naar wat u kan helpen, met name naar de spirituele bronnen die u ter beschikking staan of die kunnen worden aangeboord. U kunt vrijuit spreken, want de geestelijk verzorgers hebben beroepsgeheim.

Mindfulness en begeleide meditatie

De geestelijk verzorger kan ook met u nagaan of aandacht- of mindfulnessoefeningen voor u behulpzaam kunnen zijn bij het omgaan met mogelijke ongemakken tijdens uw opname. U kunt denken aan omgaan met pijn, onrust, spanningen of  'malende' gedachten.

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het trainen van aandacht (bijvoorbeeld bij ademen) effectief is. Het helpt om pijn en spanning te hanteren. De geestelijk verzorger kan u ook begeleide meditatie aanbieden. Dit kan helpen om rust te vinden.

Afspraak maken

Als u een gesprek wilt met één van de geestelijk verzorgers, dan kunt u hen bellen om hiervoor een afspraak te maken. U kunt ook aan een verpleegkundige vragen dit voor u te doen. Tevens kunt u op het strookje achterop het liturgieboekje uw verzoek kenbaar maken. Vrijwilligers van de geestelijke verzorging reiken dit boekje vóór een kerkdienst op de verpleegafdeling uit.

In het ziekenhuis zijn zes geestelijk verzorgers werkzaam:

  • Saskia Huisman
    telefoon:       088 250 6019
    aanwezig:     maandag, dinsdag en donderdag
    locatie:          Utrecht 
  • Lodewieke Groeneveld
    telefoon:       088 250 6307
    aanwezig:     dinsdagochtend en donderdag
    locatie:          Utrecht 
  • Willeke Oldenhof
    telefoon:       088 250 6744
    aanwezig:     dinsdag, woensdag en vrijdag
    locatie:          Utrecht 
  • Esra Sanli
    telefoon:       088 250 5381
    aanwezig:    dinsdag en vrijdag
  • Corrie Vis
    telefoon:       088 250 9547
    aanwezig:     dinsdag, woensdag/donderdag om de week en vrijdag
    locatie:          Zeist
  • Jamal Zeamari
    telefoon:       088 250 5381
    aanwezig:    vrijdagochtend

Zondagsviering

Elke zondagochtend om 10.00 uur is er een oecumenische viering voor patiënten in het Auditorium van het Diakonessenhuis locatie Utrecht en in het Stiltecentrum op locatie Zeist. Door ieders aanwezigheid, aandacht en intenties, ontstaat er een bijzondere sfeer. Er wordt nagedacht, gezongen en gebeden en regelmatig wordt het ritueel van brood en wijn gevierd. 

Vrijwilligers gaan op zaterdag het ziekenhuis rond om iedereen uit te nodigen. U kunt u bij hen opgeven. Dit kan ook bij de verpleging of rechtstreeks bij een van de geestelijk verzorgers. Dan wordt u op zondagochtend door een van de vrijwilligers naar de viering gebracht of begeleid en ook weer teruggebracht.

Stiltecentrum

Het stiltecentrum in het ziekenhuis-
te midden van drukte en bedrijvigheid
van onrust en spanningen
een plaats om je even terug te trekken
en alleen te zijn.
Voor het branden van een kaars,
om je gedachten maar wat te laten gaan
of juist te ordenen,
om concentratie te zoeken-
daarvoor is deze ruimte bedoeld.

Er ligt een intentieboek voor het opschrijven van enkele woorden, gedachten of gebeden. Het stiltecentrum is dag en nacht geopend. Het bevindt zich:

  • op locatie Utrecht op de eerste etage; 
  • op locatie Zeist op de begane grond achter de hoofdingang.

Islamitische gebedsruimte

Er is een Islamitische gebedsruimte:

  • op locatie Utrecht op de eerste etage, naast het stiltecentrum; 
  • op locatie Zeist op de begane grond achter de hoofdingang in het stiltecentrum.

Deze gebedsruimte is dag en nacht geopend.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met een van de geestelijk verzorgers.

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected]

Bijgewerkt op: 11 maart 2024

Code: DIAK15