Naar huis met een implanteerbare holter (Reveal LNQ)

U gaat met een implanteerbare holter naar huis. Dit is een hartritmemonitor die uw hartritme registreert op het moment dat zich hartritmestoornissen voordoen. In deze informatiefolder vindt u informatie over het gebruik van de holter en adviezen voor thuis. We maken in uw geval gebruik van de Reveal LNQ van de firma Medtronic.

Adviezen voor de eerste week na implantatie

  • De eerste drie dagen na de implantatie mag u niet douchen en moet u de pleister laten zitten.
  • Drie dagen na de implantatie verwijdert u de pleister. U hoeft geen nieuwe pleister op de wond aan te brengen en u kunt weer douchen.
  • De eerste week na het verwijderen van de pleister inspecteert u de wond dagelijks 1 keer. Het is normaal dat de huid de eerste dagen nog wat gezwollen, rood/paars en pijnlijk is. Dit moet langzaam minder worden.
  • Als u twijfelt over de wond, neem dan meteen contact op met een van de cardiotechnici.

Hoe gebruikt u de afstandsbediening/activator?

Als u klachten ervaart waarvoor u de hartritmemonitor heeft gekregen, doet u het volgende:

  1. Druk op de langwerpige, grijswitte knop van de activator.
  2. Er gaat een blauw lampje op de activator knipperen.
  3. Houd de activator tegen of vlak boven de plaats waar de holter is geïmplanteerd.
  4. Er klinkt nu een pieptoon en op de activator gaat een groen lampje branden.
  5. Uw hartritme is nu opgeslagen en u kunt de knop van de activator loslaten.

Het geheugen van de holter

  • U kunt uw hartritme 3 keer opnemen. Na drie opnames is het geheugen van de holter vol.
  • Als het geheugen van de holter vol is en u gebruikt de activator nogmaals, dan wordt de oudste opgeslagen opname overschreven. U bent dan uw eerste opname kwijt. Voorkom dit door de holter tijdig (na uiterlijk drie opnames) uit te laten lezen (zie het kopje ‘uitlezen van de holter).
  • De holter kijkt 24 uur per dag naar uw hartritme en zal in bepaalde gevallen automatisch uw hartritme opslaan. Hier heeft de holter een apart geheugen voor. Dit gaat dus niet ten koste van de opslag als u de afstandsbediening/activator gebruikt.

Het uitlezen van de holter

Wij werken met twee systemen: een holter met een thuismonitor (kastje) en een holter zonder thuismonitor. Hieronder leest u voor beide systemen hoe de gegevens worden uitgelezen.

Uitlezen bij gebruik van een thuismonitor

De thuismonitor legt iedere nacht 1x draadloos contact met de holter. Dit merkt u niet. Als er bijzonderheden zijn opgeslagen dan stuurt de thuismonitor dit automatisch door naar het ziekenhuis. Voorwaarde hiervoor is dat de thuismonitor is aangesloten op een werkend stopcontact en hooguit 1 tot 3 meter bij uw bed vandaan staat. Plaats de thuismonitor bij voorkeur op uw nachtkastje.

Alleen automatisch opgeslagen opnames worden automatisch naar ons verstuurd. Opnames die u heeft gedaan met de afstandsbediening/activator moet u zelf naar ons versturen: 

  • Bij hevige klachten verzendt u zo snel mogelijk. Nadat u met de activator uw hartritme heeft opgenomen, wacht u een half uur en verzendt dit daarna met de thuismonitor.
  • Bij lichte klachten kunt u wachten met verzenden tot de avond. Mocht u diezelfde dag nogmaals klachten hebben en de activator gebruiken, dan verzendt u namelijk ook dat opgeslagen stuk ritme mee in dezelfde zending.

Let op

  • De cardiotechnici controleren de verzendingen van de thuismonitoren iedere dag voor 13.00 uur. Doet u een handmatige verzending met de thuismonitor na 13.00 uur en wilt u dat er nog dezelfde dag naar wordt gekeken? Neem dan contact op met het ziekenhuis (zie onder kopje ‘contact’).
  • Zodra wij uw verzending hebben bekeken, nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.
  • In het weekend worden verzendingen ook gecontroleerd. We bellen u alleen in het weekend als dit echt nodig is. Anders bellen we u maandag.

Controle

Als u een thuismonitor heeft komt u in principe alleen voor controle naar het ziekenhuis in de volgende situaties:

  • 1-2 weken na de implantatie voor de eerste controle van de holter en wondcontrole.
  • Als wij instellingen aan het apparaat moeten aanpassen.
  • Als u twijfels heeft of wij twijfels hebben over de plek waar de holter zit of over de wond.

Verder komt u tenminste 1x per jaar bij uw cardioloog. U kunt hier zelf een afspraak voor maken bij de polikliniek Cardiologie.

Uitlezen zonder thuismonitor

Als u geen thuismonitor heeft, gaat het uitlezen van de holter als volgt.

  • U komt in principe om de drie maanden naar het ziekenhuis voor het uitlezen van de holter. Soms vraagt de cardiotechnicus u om maandelijks op controle naar het ziekenhuis te komen.
  • Ook als u geen klachten heeft gehad, is het belangrijk om de holter volgens afspraak uit te laten lezen.
  • Heeft u vóór uw driemaandelijkse afspraak de activator 3 keer gebruikt? Maak dan meteen na de derde opname een afspraak voor het uitlezen van het apparaat.
  • Bij heftige klachten (bijvoorbeeld een wegraking of vallen) neemt u contact op met het ziekenhuis. Dit geldt ook als u maar 1 opname heeft gemaakt. In veruit de meeste gevallen lezen we de holter dan dezelfde dag nog uit in het ziekenhuis.

Contact met het ziekenhuis

Tijdens kantoortijden

Heeft u vragen over uw wond of over de werking van de holter, dan kunt tijdens kantoortijden (maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur) contact opnemen met de cardiotechnici via de polikliniek hartfunctie/ cardiologie. De baliemedewerkster zal u met de cardiotechnicus doorverbinden.

Buiten kantoortijden

Heeft u ernstige klachten wilt u de holter laten uitlezen buiten kantoortijden? Neem dan contact op met uw huisarts of de huisartsenpost. De huisarts legt dan contact met de dienstdoende arts-assistent Cardiologie van het Diakonessenhuis. Zij overleggen of u naar het ziekenhuis moet komen. Als het nodig is zorgt de arts-assistent dat de dienstdoende cardiotechnicus uw holter uitleest.

Afspraak maken

Voor het maken van een afspraak voor het uitlezen van de holter of voor uw controle bij de cardioloog, kunt u bellen met de polikliniek Cardiologie.

Telefoonnummers

Polikliniek Cardiologie
088 250 5040

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 19 april 2021

Code: CAR26