Hysteroscopie

U heeft een afspraak voor een hysteroscopie. Dit is een kijkoperatie van de baarmoeder waarbij eventueel ook een kleine ingreep kan plaatsvinden. Voor het onderzoek/de ingreep wordt u meestal een paar uur opgenomen in het ziekenhuis. In deze folder vindt u informatie over dit onderzoek en over de gang van zaken in het ziekenhuis.

Wat is een hysteroscopie?

Hysteroscopie betekent 'kijken in de baarmoeder'. Een hysteroscopie is een onderzoek waarbij de gynaecoloog de binnenkant van de baarmoeder bekijkt. De gynaecoloog gebruikt hiervoor een hysteroscoop die via de vagina (schede) wordt ingebracht. De hysteroscoop is een dunne kijkbuis met daarin een lichtbundel en een kanaal om vloeistof door te laten. Door vloeistof naar binnen te brengen, blijft het zicht helder. De hysteroscoop kan worden aangesloten op een camera zodat het mogelijk is op een beeldscherm mee te kijken. Tijdens het onderzoek kan de gynaecoloog eventueel een ingreep uitvoeren zoals het verwijderen van een poliep of vleesboom of een spiraaltje.

Redenen voor een hysteroscopie

  • abnormale menstruaties
  • tussentijds bloedverlies
  • aanhoudende menstruatiepijn
  • bloedverlies na de overgang (langer dan een jaar na de laatste menstruatie)
  • het uitblijven van de menstruatie
  • verminderde vruchtbaarheid
  • herhaalde vroeggeboorten of miskramen
  • afwijkende bevindingen bij ander onderzoek van de baarmoeder

Voorbereidingen

Afspraak maken

Houd bij het maken van de afspraak rekening met het volgende:

  • Bij gebruik van de pil kan het onderzoek plaatsvinden op alle dagen dat u een pil inneemt. Als u zwanger wilt worden dan moet het onderzoek in de eerste helft van de cyclus plaatsvinden (voordat de eisprong heeft plaatsgevonden).

Nuchter zijn

Een hysteroscopie kan worden uitgevoerd zonder of met verdoving, afhankelijk van het soort onderzoek of ingreep. Uw arts heeft u hierover geïnformeerd. Als het onderzoek zonder verdoving of onder plaatselijke verdoving plaatsvindt, hoeft u niet nuchter te zijn. Heeft u een afspraak voor een hysteroscopie onder sedatie, narcose of krijgt u een ruggenprik, dan dient u wel nuchter te zijn. Houd u aan de volgende voorschriften:

  • U mag tot 6 uur voor de ingreep nog iets eten.
  • Tot 2 uur voor de ingreep mag u nog heldere dranken drinken.
  • Vanaf 2 uur voor de ingreep mag u niets meer eten of drinken.

Pijnstilling

Bij het maken van de afspraak krijgt u een recept voor Naproxen. Dit is een pijnstiller. Een hysteroscopie kan soms menstruatieachtige pijn veroorzaken. Om de pijn te verminderen raden wij u aan de pijnstillers volgens instructie in te nemen. Neem 1 tablet ongeveer 60 minuten voor de ingreep in.

Overgevoeligheid

Als u weet dat u ergens overgevoelig voor bent (bijvoorbeeld voor jodium), meld dit dan bij uw gynaecoloog.

Meenemen naar het ziekenhuis

Neem de volgende zaken mee naar het ziekenhuis:

  • uw identiteitsbewijs
  • uw actuele medicatieoverzicht
  • eventueel tijdschrift of muziek

Uw opname

Melden

Meestal wordt de hysteroscopie uitgevoerd op behandelkamer 5 of 6 van het Diakonessenhuis locatie Zeist. Een medewerker van deze afdeling belt u een (werk)dag voor uw opname. Zij geeft u door op welk tijdstip u in het ziekenhuis wordt verwacht. Zij kan ook eventuele vragen nog beantwoorden.

Contactpersoon

Bij opname vragen wij u om het telefoonnummer van uw contactpersoon. Om uw privacy te garanderen, wordt alleen (indien nodig) aan deze contactpersoon informatie over uw toestand gegeven.

In geval van narcose/ ruggenprik

Als de hysteroscopie plaatsvindt onder algehele narcose of met een ruggenprik dan wordt u meestal opgenomen op de afdeling Dagbehandeling. Aanvullende informatie over de (dag)opname kunt u vinden in de folder ‘Dagopname in het Diakonessenhuis’. Voorafgaand aan de operatie heeft u een afspraak op de Preoperatieve Screening (POS). Hier ontvangt dan ook aanvullende informatie over uw opname, de verdoving en de operatie.

Het onderzoek/de ingreep

Behandelteam

Het behandelteam bestaat uit een gynaecoloog, een gynaecoloog in opleiding en één of twee doktersassistentes. Afhankelijk van de wijze van verdoving treft u ook een anesthesist en/of medewerker van de anesthesie.

Via een kleedkamer komt u in de behandelkamer. U gaat liggen op een behandeltafel met uw benen in de beensteunen. Daarna wordt de hysteroscoop in principe zonder speculum (spreider) via de schede in de baarmoederholte gebracht. Het passeren van de baarmoedermond kan een lichte menstruatieachtige pijn geven. Hiervoor kan eventueel de baarmoedermond verdoofd worden. Om de baarmoeder te kunnen bekijken wordt de baarmoeder gevuld met warm water. Dit water loopt (deels) via de schede weer naar buiten. Na de behandeling kunt u rustig bijkomen in een relaxstoel en krijgt u van de verpleegkundige een kopje thee/koffie en een koek. Als de arts bij u is langs geweest en als u zich goed voelt, mag u weer naar huis. 

Via een kleedkamer komt u in de behandelkamer. U gaat liggen op een behandeltafel met uw benen in de beensteunen. Daarna krijgt u een infuus in uw hand of arm en wordt de sedatie toegediend. Hierdoor wordt u slaperig. De arts voert het onderzoek of de behandeling uit. Het onderzoek wordt op dezelfde manier uitgevoerd als een hysteroscopie zonder verdoving. Hierna wordt u  weer wakker. Na de behandeling kunt u rustig bijkomen in een relaxstoel en krijgt u van de verpleegkundige een kopje thee/koffie en een koek. Als de arts bij u is langs geweest en als u zich goed voelt, mag u weer naar huis.

Dit onderzoek vindt plaats in de operatiekamer nadat u onder narcose bent gebracht of de ruggenprikverdoving heeft gekregen. Het onderzoek gebeurt op dezelfde manier als de hysteroscopie zonder of met plaatselijke verdoving.

Duur van de hysteroscopie

Het onderzoek duurt ongeveer een kwartier. Als er ook ingrepen worden gedaan, kan het langer duren. Ingrepen die kunnen plaatsvinden zijn onder andere: het verwijderen van een poliep of myoom, opheffen van verklevingen in de baarmoederholte, verwijderen van een spiraal (IUD) waarvan het touwtje niet te vinden is of het afnemen van een biopt.

Complicaties

Complicaties bij een hysteroscopie komen zelden voor. Er bestaat een kleine kans op:

  • Overgevoeligheid: als u na het onderzoek last krijgt van duizeligheid, hartkloppingen of een ziek gevoel kan dit wijzen op een overgevoeligheidsreactie.
  • Een gaatje in de wand van de baarmoeder: tijdens de hysteroscopie kan een gaatje in de wand van de baarmoeder ontstaan. Dit noemt men een perforatie. Zo’n gaatje geneest meestal vanzelf.

Na het onderzoek/de ingreep

De uitslag

Na het onderzoek bespreekt de arts met u de bevindingen.

Vervolgafspraken

Voordat u naar huis gaat, wordt met u een (telefonische) afspraak op de polikliniek gemaakt.

Naar huis

Na het onderzoek kunt u in principe snel weer naar huis. Als het onderzoek onder narcose of met een ruggenprik plaatsvond, blijft u nog een aantal uren op de afdeling dagbehandeling. Wij raden dan aan om u door iemand op te laten halen.

Bij- en nawerkingen

De meeste vrouwen hebben na een hysteroscopie weinig klachten. Het kan zijn dat u menstruatieachtige buikpijn heeft of dat u zich niet lekker voelt. De eerste dagen na het onderzoek kunt u wat bloedverlies of bruine afscheiding hebben. De onderbuik kan ook nog gevoelig zijn.

Adviezen voor thuis

  • Baden of zwemmen: zolang u bloed verliest, kunt u beter niet in bad gaan of zwemmen.
  • Gemeenschap: zolang u bloed verliest, kunt u beter geen geslachtsgemeenschap hebben.
  • Werk: de dag van de hysteroscopie kunt u belastende werkzaamheden het beste vermijden. De dag daarna kunt u over het algemeen uw gewone bezigheden weer oppakken.

Contact opnemen

Neem bij onderstaande klachten contact op met het ziekenhuis:

  • Ruim bloedverlies: bloedverlies dat meer is dan een flinke menstruatie.
  • Koorts en toenemende buikpijn.

Binnen kantooruren kunt u contact opnemen met de polikliniek Gynaecologie. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de afdeling Triage.

Vragen

Met vragen over het onderzoek/de ingreep kunt u terecht bij de polikliniek Gynaecologie.

Telefoonnummers

Polikliniek Gynaecologie
088 250 6178

Opnameplanner Gynaecologie
088 250 6178 keuzemenu kies 3

Dagbehandeling ZA3
088 250 9661/ 088 250 9662

Triage Gynaecologie en verloskunde
088 250 6459

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 2 april 2021

Code: GYN35