Hysteroscopie op de polikliniek

U heeft een afspraak voor een hysteroscopie. Dit is een onderzoek van de baarmoeder waarbij eventueel ook een kleine ingreep kan plaatsvinden. Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek Gynaecologie. In deze folder vindt u informatie over dit onderzoek en over de gang van zaken in het ziekenhuis.

Wat is een hysteroscopie?

Hysteroscopie betekent 'kijken in de baarmoeder'. Een hysteroscopie is een onderzoek waarbij de gynaecoloog de binnenkant van de baarmoeder bekijkt. Eventueel kan er direct een kleine ingreep plaatsvinden.

Redenen voor een hysteroscopie

  • abnormale menstruaties
  • tussentijds bloedverlies
  • aanhoudende menstruatiepijn
  • bloedverlies na de overgang (langer dan een jaar na de laatste menstruatie)
  • het uitblijven van de menstruatie
  • verminderde vruchtbaarheid
  • herhaalde vroeggeboorten of miskramen
  • afwijkende bevindingen bij ander onderzoek van de baarmoeder
  • verwijderen spiraal waarvan het touwtje niet te vinden is

Voorbereiding

Lege blaas

Het is prettig als de blaas leeg is bij dit onderzoek. Ga daarom kort voor het onderzoek naar het toilet om goed uit te plassen.

Pijnstilling

Bij dit onderzoek is meestal geen verdoving nodig, een pijnstiller vooraf is voldoende. We adviseren u 1 tablet Naproxen en 2 tabletten paracetamol ongeveer 60 minuten voor de ingreep in te nemen.

Kleding

Trek makkelijk zittende kleding aan, die u eenvoudig uit en aan kunt trekken.

Menstruatie

Wij doen dit onderzoek bij voorkeur als u niet ongesteld bent. Als abnormaal bloedverlies de reden is voor dit onderzoek, is bloedverlies vaak niet te vermijden.

Als u de pil gebruikt, maakt het niet uit wanneer het onderzoek is. Gebruikt u geen anticonceptiepil, dan kan het onderzoek het beste in de eerste helft van de cyclus gepland worden, na de menstruatie en nog voor de eisprong.

Het onderzoek

Na een gesprek met de arts gaat u naar de behandelkamer. U neemt plaats op een behandelstoel met uw benen in de beensteunen. Daarna brengt de gynaecoloog een hysteroscoop (een camera met lampje met een diameter van 5 mm) via de vagina in de baarmoederholte. Om de baarmoeder te kunnen bekijken wordt deze gevuld met warm water. Dit water loopt via de vagina weer naar buiten. Het passeren van de baarmoedermond kan een lichte menstruatieachtige pijn geven. De arts kan de baarmoeder nu van binnen bekijken. En eventueel direct een poliepje, spiraaltje of wat weefsel voor nader onderzoek verwijderen. De hysteroscoop kan worden aangesloten op een camera, zodat u, als u wilt, via een beeldscherm mee kunt kijken.

Duur van de hysteroscopie

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

De uitslag

Tijdens het onderzoek bespreekt de arts met u de resultaten.

Vervolgafspraak

Voordat u naar huis gaat, maken we met u een (telefonische) vervolgafspraak op de polikliniek.

Naar huis

Na het onderzoek kunt u direct weer naar huis. 

Bij- en nawerkingen

De meeste vrouwen hebben na een hysteroscopie weinig klachten. Het kan zijn dat u wat menstruatieachtige buikpijn heeft of dat u zich niet lekker voelt. De eerste dagen na het onderzoek kunt u wat bloedverlies of bruine afscheiding hebben. De onderbuik kan ook nog wat gevoelig zijn.

Adviezen voor thuis

  • Baden of zwemmen: zolang u bloed verliest, kunt u beter niet in bad gaan of zwemmen.
  • Seks: zolang u bloed verliest, kunt u beter geen seks hebben.
  • Werk: de dag van de hysteroscopie kunt u zware werkzaamheden het beste vermijden. De dag daarna kunt u meestal uw gewone bezigheden weer oppakken.

Contact opnemen

Neem bij onderstaande klachten contact op met het ziekenhuis:

  • ruim bloedverlies: bloedverlies dat meer is dan een flinke menstruatie
  • koorts en toenemende buikpijn

Tijdens kantooruren kunt u bellen met de polikliniek Gynaecologie, 088 250 6178. Buiten kantooruren belt u de afdeling Triage, 088 250 6459.

Vragen

Met vragen over het onderzoek kunt u terecht bij de polikliniek Gynaecologie.

Telefoonnummers

Polikliniek Gynaecologie
088 250 6178

Triage Gynaecologie en verloskunde
088 250 6459

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 27 juli 2023

Code: GYN48