Lipbiopt

U heeft een afspraak voor het afnemen van een lipbiopt. In deze folder vindt u informatie over de ingreep.

Wat is een lipbiopt?

Een lipbiopt is een kleine ingreep waarbij de KNO-arts kleine stukjes weefsel (speekselkliertjes) uit uw onderlip verwijdert voor onderzoek. Reden voor het biopt is meestal (95% van de gevallen) om het syndroom van Sjögren (een reumatische ziekte) op te sporen.

Voorbereidingen

Voorbereidingen thuis

Er zijn voor deze ingreep geen voorbereidingen nodig. Wij verzoeken u een geldig legitimatiebewijs en uw verzekeringsgegevens mee te nemen.

Verhinderd

Bent u verhinderd? Laat het ons dan uiterlijk 24 uur van te voren telefonisch weten. Er kan dan een andere patiënt in uw plaats komen. Ook kunt u meteen een nieuwe afspraak maken.

De ingreep

U meldt zich op het afgesproken tijdstip op de polikliniek KNO/Hoofd- halschirurgie. De ingreep vindt plaats in de behandelkamer. De KNO-arts verdooft een kant van uw onderlip met een injectie. Daarna maakt hij een sneetje van 1 à 2 centimeter aan de binnenkant van uw lip en verwijdert hij een paar kleine speekselklieren. Het wondje wordt gehecht met oplosbare hechtingen. 

Na de ingreep

Nawerkingen

Na de behandeling blijft de lip nog enige tijd gevoelloos. Dit duurt meestal een paar uur. Ook kan de lip nog een paar dagen gevoelig blijven. De hechtingen lossen binnen één week vanzelf op.

De uitslag

De speekselkliertjes worden naar het laboratorium gestuurd voor onderzoek. Na ongeveer tien dagen ontvangt de KNO-arts de uitslag van het lipbiopt. De assistente maakt een afspraak voor u om de uitslag met de arts te bespreken. 

Risico's en complicaties

Bij iedere ingreep kunnen complicaties ontstaan. Dit geldt ook voor deze ingreep In de praktijk zijn complicaties na een lipbiopt zeldzaam. Er kan een bloeduitstorting ontstaan. Deze trekt vanzelf weer weg. 
Soms blijft de lip op de plaats van het litteken een beetje gevoelloos of tintelend. Dit gevoel verdwijnt meestal na twee maanden vanzelf. Ook kan er een hard plekje ontstaan in de onderlip ter hoogte van het litteken.

Vragen

Neem in geval van vragen contact op met de polikliniek KNO/Hoofd- halschirurgie. 

Telefoonnummers

Polikliniek KNO Utrecht/ Zeist
088 250 5026

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 17 augustus 2020

Code: KNO38