Mastopathie

Uw arts/verpleegkundig specialist vermoedt dat u mastopathie heeft. In deze folder vindt u informatie over mastopathie, de klachten die daarbij horen en de behandelmogelijkheden.

Wat is mastopathie?

Mastopathie is een verzamelnaam voor goedaardige aandoeningen in het klierweefsel van de borsten. Het woord mastopathie is samengesteld uit het Griekse mastos (= borst) en pathie (= ziekte of aandoening). De aandoening komt veel voor bij vrouwen boven de 30 en kenmerkt zich door (één van) de volgende klachten:

  • pijnlijke borst(en) die regelmatig gespannen aanvoelen en nauwelijks aanraking verdragen
  • onregelmatigheden in het borstweefsel (knobbeltjes, strengetjes, schijfjes)
  • gespannen/ grotere borsten
  • afscheiding uit de tepels
  • ontstaan van cysten: goedaardige holtes gevuld met vocht die spontaan groter of kleiner kunnen worden en soms vanzelf weer verdwijnen

Mastopathie kan zich voordoen in één borst of in beide borsten. Het is niet gevaarlijk voor de gezondheid maar kan wel vervelend zijn. Zeker 10 procent van de vrouwen heeft, in meer of mindere mate, last van mastopathie.

Twee vormen

Er zijn twee vormen van mastopathie:

Cyclische mastopathie  Deze vorm van mastopathie hangt samen met de menstruatiecyclus. Zo’n drie tot zeven dagen voor de menstruatie hebben veel vrouwen last van zware of gespannen borsten en soms stekende pijn. Vrouwelijke geslachtshormonen laten dan de borstklieren iets zwellen. Cyclische mastopathie gaat vaak gepaard met knobbeltjes in de borst.

Niet-cyclische mastopathie  Deze vorm komt minder vaak voor. Er is geen vast patroon, de pijn zit op een duidelijk aanwijsbare plek en wordt omschreven als brandend, scherp of knagend. Deze variant komt meer voor bij vrouwen boven de 40. Tijdens de overgang nemen de klachten vaak af.

Klachten

Pijn

Pijn is de grootste klacht bij mastopathie. Bewegen (sporten, traplopen) en aanraken (vrijen, kinderen knuffelen, op uw buik liggen) is vaak erg pijnlijk. Maar ook als u rustig zit kunt u pijn hebben in uw borsten.

Angst voor kanker

Mastopathie is geen kanker en geeft ook geen verhoogd risico op borstkanker. Wel kunnen de pijnklachten als heel vervelend worden ervaren. Daarnaast leiden de pijnklachten vaak tot onrust: “Het zal toch geen kanker zijn”. Door middel van aanvullend onderzoek is borstkanker uitgesloten. Dit geeft vaak rust waardoor ook de pijnklachten verbeteren.

Bij veel patiënten verdwijnen de klachten na verloop van tijd vanzelf.

Mogelijke behandelingen

Beha

Veel vrouwen dragen een verkeerde behamaat. We adviseren u daarom een goed passende en ondersteunende beha te laten aanmeten. Dat kan goed helpen. Ook kan het helpen om 's nachts een ondersteunende top te dragen.

Warmte of kou

Warmte kan helpen het gespannen gevoel in de borsten te verminderen. U kunt een warme douche nemen, extra warme kleding aantrekken of warmtekompressen gebruiken.

Kou kan ook helpen tegen de pijn. U kunt in dat geval een coldpack gebruiken. Daarmee kunnen de pijnklachten (tijdelijk) verminderen. 

Pijnstilling

U kunt een pijnstillende gel (bijvoorbeeld diclofenac gel) op de pijnlijke plek(ken) inmasseren. Als de diclofenac gel onvoldoende helpt, kunt u daarbij tijdelijk paracetamol nemen.

Voeding

Bij sommige vrouwen helpt het om bepaalde voedingsmiddelen minder te gebruiken:

  • koffie
  • thee
  • chocolade
  • cola
  • alcohol
  • kaas

Deze voedingsmiddelen bevatten methylxanthines en tyramines. Er is weinig wetenschappelijk bewijs over het effect van deze middelen op de pijnklachten. Toch zijn er vrouwen die merken dat de pijnklachten afnemen als ze deze middelen minder gebruiken. Een gezonde leefstijl is natuurlijk altijd verstandig. Dit houdt in: gezond eten en drinken, niet roken en zorgen voor voldoende beweging en ontspanning.

Hormonaal

Elke vrouw reageert anders op hormonale anticonceptie. Deze kan de pijn erger maken of juist verminderen. U kunt met uw huisarts bespreken of u hiermee kunt stoppen, switchen of starten om uw pijnklachten te verminderen.

Hormonale disbalans door slecht slapen of chronische stress kunnen de pijnklachten erger maken. Ontspanningstechnieken en een gezonde leefstijl kunnen zorgen voor een betere nachtrust en minder stress.

Bij zeer ernstige pijnklachten als gevolg van cyclische mastopathie kunnen we kijken of een hormonale behandeling mogelijk is. Vanwege de bijwerkingen geven we deze behandeling alleen in zeer ernstige gevallen. 

Operatie

Een operatie bij mastopathie raden we af. De pijnklachten worden meestal niet minder. Ook kan littekenweefsel in de borst weer pijn geven.

Vragen

Heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met de mammapolikliniek.

Telefoonnummer

Mammapolikliniek (voor vragen en afspraken)
088 250 5030

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 1 maart 2024

Code: M05