Operatie van een afwijkende stand van het onderooglid (Operatie bij ectropion of entropion)

Wanneer u samen met de oogarts heeft besloten tot een ooglidoperatie, dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de volgende zaken.

Voorbereidingen thuis

  • Doe op de dag van de behandeling geen make-up op (ook geen gekleurde dagcrème).
  • Doe uw sieraden af of uit vóór u naar het ziekenhuis komt.
  • Neem een uur van te voren 2 tabletten paracetamol à 250 mg/stuk.

Medicijngebruik

  • Gebruikt u één van de volgende bloedverdunnende middelen: sintrom, sintrommitis, marcoumar of acenocoumarol?
    Als u hiervoor bij de Trombosedienst onder behandeling bent, moet u het gebruik van deze middelen in overleg met de Trombosedienst enkele dagen voor de operatie stoppen en vier dagen na de operatie herstarten.
     
  • Gebruikt u andere bloedverdunnende medicijnen, zoals ascal, acetylsalicylzuur of aspirine?
    Dan kunt u het gebruik hiervan het beste tien dagen voor de operatie stoppen. Overleg dit wel eerst met uw huisarts of behandeled specialist! 
     
  • Als u niet mag stoppen met uw bloedverdunnende medicijnen, overleg dit dan zo spoedig mogelijk met uw behandelend oogarts.

Ziekte

Mocht u de dag vóór of op de dag van de operatie ziek zijn, wilt u dan zo vriendelijk zijn zo spoedig mogelijk te bellen met de polikliniek Oogheelkunde. Het telefoonnummer vindt u achter in de folder.  Het is dan namelijk verstandiger de ingreep 1 of 2 weken uit te stellen.

Vervoer

Het is niet verstandig zelf auto te rijden. Het is vaak prettig iemand mee te nemen, die u naar huis begeleidt.

De operatie

Een ooglidoperatie die onder plaatselijke verdoving wordt verricht, is over het algemeen niet pijnlijk. Wel zult u enige pijn voelen tijdens de injectie die nodig is voor de plaatselijke verdoving. Het is prettig om makkelijk zittende, niet te warme kleding te dragen (dus geen stropdassen, colberts en dergelijke). Er worden oplosbare en niet-oplosbare hechtingen gebruikt. Deze laatste worden na een week op de polikliniek verwijderd.

Complicaties

Er zijn twee weinig voorkomende complicaties van ooglidoperaties, namelijk infecties en bloedingen.

Infecties

Infecties komen zelden voor. Bij een infectie van de wond wordt deze na 2 tot 3 dagen dik, rood en pijnlijk. Deze complicatie is vrijwel nooit ernstig.

Mocht u klachten krijgen, neem dan telefonisch contact op met de polikliniek Oogheelkunde. Het telefoonnummer vindt u achter in de folder.

Bloedingen

De verdovingsvloeistof die tijdens de operatie wordt gebruikt, bevat een plaatselijk werkend vaatvernauwend middel. Wanneer dit uitgewerkt is, meestal na ongeveer 1 uur, gaan de bloedvaten weer open en kunnen er bloedingen uit de wond optreden. Meestal is de remedie hiertegen eenvoudig:

  • Neem een gestreken zakdoek of een steriel gaasje en druk dit gedurende een kwartier tegen de wond.
  • Ook helpt koeling: doe ijs in een plastic zakje en leg deze in een washand of schone zakdoek gedurende 10 minuten op de wond.

Let op! Hierdoor zal de bloeding in de regel stoppen. Als dit niet lukt, adviseren wij u direct contact op te nemen met de polikliniek Oogheelkunde via telefoonnummer 088 250 9429 of buiten kantooruren met de dienstdoende oogarts via het algemene telefoonnummer 088 250 5000.

Na de ingreep

Na de operatie kunt u weer naar huis. De rest van de dag kunt u het best rustig aan doen. Zorg dat u ijsblokjes of zogenaamde ‘cold gel’ pakjes in huis heeft (zie onder bloedingen). Het kan zijn dat de arts u een recept voor zalf na de operatie meegeeft. Dit kunt u op het wondje smeren.

Adviezen voor thuis

Wat mag u niet doen?

  • Verricht de eerste 48 uur geen krachtsinspanning.
  • Verricht de eerste week geen zwaar werk en sport niet.
  • Maak de wond de eerste 48 uur niet nat.
  • Peuter niet aan korstjes of hechtingen.
  • Zwem de eerste twee weken niet en ga niet naar de sauna.
  • Pas met littekens op voor verbranding door de zon of de zonnebank.

Wat mag u wel doen?

  • Televisie kijken; lezen; handwerken zoveel als u wilt.
  • U mag pas autorijden als het eventuele verband er af is.
  • De eerste twee dagen mag u niet plat slapen, slaap op minstens 1 kussen.

Wat kunt u doen bij napijn?

  • Neem Paracetamol of iets dergelijks; in ieder geval geen Aspirine.
  • Koelen: doe ijsblokjes in een plastic zakje en doe er een schone zakdoek omheen. Leg deze gedurende 10 minuten op de wond.

Controle

Er wordt een afspraak met u gemaakt voor controle op de polikliniek.

Problemen

Bij problemen kunt u op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur bellen naar de polikliniek Oogheelkunde. Het telefoonnummer vindt u achter in de folder. ‘s Avonds kunt u in geval van dringende zaken het algemene ziekenhuisnummer bellen. U wordt dan doorverbonden met de dienstdoende oogarts.

Vragen

Mochten er nog vragen zijn, dan kunt u op werkdagen tussen 10.00 en 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur contact opnemen met de oogarts-assistentes op de polikliniek Oogheelkunde. Meestal kunnen zij u helpen, indien nodig zullen zij met de oogarts overleggen. 

Telefoonnummers

Polikliniek Oogheelkunde
088 250 9429

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 26 februari 2024

Code: OOG37