Opname van uw baby vanwege een stuitligging

Uw baby is na een geboorte in stuitligging opgenomen op de afdeling Neonatologie. In deze folder vindt u informatie over de opname en behandeling van uw baby in het ziekenhuis.

Wat is een stuitligging

Bij stuitligging ligt het hoofd van de baby boven in de baarmoeder. Als de billen bij de uitgang van het bekken liggen wordt dit een onvolkomen stuitligging genoemd. Als de benen ook onderaan liggen wordt dit een volkomen stuitligging genoemd. Meer informatie over de stuitligging vindt u op degynaecoloog.nl

Oorzaken van stuitligging

In 85% van de zwangerschappen is het onbekend waarom de baby rond de uitgerekende datum in stuitligging ligt. Een verhoogde kans op stuitligging komt voor bij:

  • een meerlingzwangerschap;
  • een afwijkende vorm van de baarmoeder of het bekken;
  • als de placenta (moederkoek) of een myoom (vleesboom) voor de ingang van het bekken ligt;
  • een korte navelstreng;
  • aangeboren afwijkingen van het kind.

 

Waarom opname

Kinderen in stuitligging die vaginaal worden geboren, worden vaker kort na de geboorte op de neonatologie opgenomen dan kinderen die geboren worden na een keizersnede. Er bestaan verschillende redenen voor zo’n opname. Soms heeft het kind na de geboorte behoefte aan extra zuurstof of ademhalingsondersteuning. Soms ontstaat er een beschadiging bij de geboorte, zoals een botbreuk, een zenuwbeschadiging of een hersenbloeding. Een dergelijke beschadiging komt zeer zelden voor (bij ongeveer 1% van alle baby's in stuitligging). Op de afdeling kunnen we uw baby goed in de gaten houden en behandelen als dat nodig is.

Behandeling

Afhankelijk van de situatie stelt de kinderarts een behandeling in. De behandeling kan bijvoorbeeld bestaan uit het toedienen van extra zuurstof of hulp bij de ademhaling. Soms heeft uw kind pijnstilling nodig. De arts zal u verder informeren over de specifieke behandeling van uw baby.

Voeding

Uw baby mag zelf drinken. Als het drinken moeizaam gaat, krijgt uw baby voeding via een sonde. Voordat we een sonde inbrengen of een andere vervelende of ingrijpende handeling uitvoeren, geven we eerst sucrose aan uw baby. Dit is een suikeroplossing die pijn en stress vermindert. Het toedienen hiervan (via de mond) heeft geen bijwerkingen.

Naar huis

Als uw baby alle voedingen zelf drinkt, mag het naar huis. Bij ontslag krijgt u eventueel een polikliniekafspraak mee voor de kinderarts. Ook krijgt u een afspraak voor controle van de heupen middels een echo voor als uw baby 3 maanden oud is. Dit doen we omdat heupdysplasie (onderontwikkeling van het heupgewricht) bij baby's in stuitligging iets vaker voorkomt.

Vragen

Als u na het lezen van deze folder nog vragen  heeft, stelt u deze dan gerust aan de kinderarts of kinderverpleegkundige. Ze zijn u graag van dienst.

Telefoonnummers

De afdeling Neonatologie (5 B)
088 250 6136

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 21 mei 2021

Code: K27