Voedingsadviezen bij verhoogd triglyceridengehalte in het bloed

Uw behandelend arts heeft bij u een hoog triglyceriden gehalte in het bloed vastgesteld. Het is belangrijk voor uw gezondheid om de triglyceriden in uw bloed te verlagen. Hiervoor kunt u een dieet volgen. In deze folder leest u hoe dit dieet eruit ziet.

Wat zijn triglyceriden?

Triglyceride is een vetachtige stof die in het bloed voorkomt en nauw verbonden is met cholesterol. Triglyceriden zijn nodig als bron en opslagplaats van energie in het lichaam. Een overmaat hiervan kan echter schadelijk zijn en het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Ook geeft een hoog triglyceridegehalte een verhoogde kans op pancreatitis, een ontsteking van de alvleesklier.   

De lever produceert een deel van deze vetten zelf, maar het lichaam haalt ook triglyceriden uit de voeding. Ze worden gevormd uit vetten, suikers en alcohol. Een teveel van deze voedingsstoffen kan voor een opeenstapeling van triglyceriden in het bloed zorgen.

Dieet bij hoog triglyceridengehalte

Uw triglyceridengehalte hoort lager dan 2.2 mmol/l te zijn. Bij een hoger gehalte is het extra belangrijk om gezond te eten en voedingsmiddelen die veel vet en/ of suiker bevatten te beperken. Een gezond gewicht en voldoende beweging kunnen ook helpen het triglyceriden niveau te verlagen.

Vetten in de voeding

Vet in de voeding is een belangrijke energiebron voor het lichaam. Daarnaast bevatten sommige vetten de onmisbare vitamines A,D en E. Vetten beïnvloeden de gezondheid van de bloedvaten. Er zijn twee soorten vet: verzadigd en onverzadigd vet. Bij een hoge inname van producten met verzadigd vet is de kans op een verhoogd LDL (het slechte cholesterol) en het risico op hart en vaatziekten groter. Als u de verzadigde vetten in uw voeding vervangt voor onverzadigde vetten, werkt dit verlagend op het LDL cholesterol en de triglyceriden.

Verzadigd vet (ongezond)

Verzadigd vet komt in grotere hoeveelheden voor in o.a. roomboter, harde bak- en braadvetten, harde margarine, hard frituurvet, vet vlees en vette vleeswaren, volle melk en melkproducten, producten op basis van room en crème fraiche, volvette kaas en buitenlandse kazen met een hoog vetgehalte (48+ of meer), koffiewitmakers, koffiecreamer, kokos- en cacaoproducten. 

Ezelsbruggetje: de V van verzadigd en verkeerd

Onverzadigd vet (gezond)

Onverzadigd vet komt voor in o.a. alle soorten olie (met uitzondering van kokosolie en palmpitolie), (dieet)margarine, (dieet)halvarine en vloeibaar bak- en braadvet, vloeibaar frituurvet, vette vis zoals haring, makreel, zalm en sardientjes, pinda’s en noten.

Ezelsbruggetje: de O van onverzadigd en oké.

Omega-3 vetzuren 

Omega-3 vetzuren worden ook wel visvetzuren genoemd. Deze vetzuren komen vooral voor in vis en zijn toegevoegd aan dieetmargarines en dieethalvarines. Het gebruik van deze vetzuren verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Het advies is om minimaal 1 keer per week vette vis te eten. Bij een hoog triglyceridengehalte in het bloed wordt meestal ook geadviseerd om daarnaast dagelijks visoliecapsules te gebruiken. Vraag uw behandelend arts om advies.

Algemene richtlijnen

  • Beperk de totale hoeveelheid vet in uw voeding. 
  • Vervang voedingsmiddelen met verzadigde vetten door voeding met onverzadigde vetten. Gebruik bijvoorbeeld olijfolie of zonnebloemolie in plaats van boter bij het bakken.
  • Gebruik zo min mogelijk voedingsmiddelen met toegevoegde suikers en probeer zelf ook geen suiker toe te voegen. Gebruik eventueel zoetstof ter vervanging.
  • Eet minimaal 250 gram groenten per dag en 2 stuks fruit.
  • Eet niet meer dan 500 gram vlees per week (inclusief vleeswaren), waarvan maximaal 300 gram rood vlees. Rood vlees is al het vlees dat komt van runderen, schapen, geiten en varkens. Vervang rood vlees door wit vlees. Wit vlees komt van gevogelte zoals kip of kalkoen.
  • Gebruik geen bewerkt vlees zoals vleeswaren en producten zoals worst, hamburgers, gekruid en gemarineerd vlees. Het gaat om vlees dat bewerkt is om de smaak of houdbaarheid te beïnvloeden bijvoorbeeld door middel van het zouten of roken van het product. Het kan hierbij gaan om zowel rood als wit vlees.  
  • Eet 1 x per week vette vis, zoals zalm, forel, heilbot, makreel, sardines. 
  • Gebruik regelmatig vleesvervangers zoals eieren, noten, peulvruchten (kikkererwten, linzen, bruine bonen enz.), producten op basis van soja (tofu of tempé), lupine of tarwe-eiwit (seitan).
  • Kies voor volkorenproducten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, bulgur en volkoren couscous. 
  • Gebruik 2-3 porties magere of halfvolle zuivel per dag, zoals melk, yoghurt (zonder toegevoegd suiker) en (30+) kaas. 
  • Gebruik 25 gram ongezouten noten per dag (= 1 handje).  
  • Gebruik géén alcohol.
  • Beweeg minimaal 30 minuten per dag.  
  • Streef naar een gezond gewicht. Kijk op www.voedingscentrum.nl wat een gezond gewicht voor u is.  

Variatielijst

In onderstaande tabel kunt u zien welk product de voorkeur heeft binnen de productgroep. Kies zoveel mogelijk producten uit de 'bij voorkeur' groep. Dit past binnen de richtlijnen goede voeding. In de kolom bij ‘bij uitzondering’ staan producten die u beter kunt laten staan. Deze producten bevatten vrij veel suiker, zout, vet, verzadigd vet en/of cholesterol.

Let er wel op dat sommige productgroepen helemaal geen gezonde keuze zijn, zoals rood en bewerkt vlees. De tabel laat alleen de verschillen binnen een productgroep zien en niet de verschillen tussen verschillende productgroepen.

Bij voorkeurBij uitzondering
verse groente, voorgesneden groente, diepvriesgroente zonder toegevoegd suiker en zout, groente in blik of glas zonder toegevoegd suiker of zout, gepureerde groente zonder toegevoegd suiker of zoutgroente in blik of pot met toegevoegd suiker of zout, groentesap, groente a la crème, kant-en-klare soepen met groenten, groente verwerkt in de producten die niet in de Schijf van Vijf staan
Bij voorkeurBij uitzondering
vers fruit, voorgesneden fruit, diepvriesfruit zonder toegevoegd suiker, gedroogd fruit zonder toegevoegd suiker (beperkt, maximaal een handje per dag), uitgelekt fruit in blik op sap (beperkt)fruit in blik op siroop, vruchtensap, gedroogd fruit met toegevoegd suiker, kokos, olijven

Smeer en bereidingsvetten

Bij voorkeurBij uitzondering
zachte margarine of halvarine voor op brood, vloeibare margarine en vloeibaar bak-en-braadvet, olijfolie, zonnebloemolieharde margarine, hard bak- en braadvet, hard frituurvet, roomboter, ghee, kokosvet/ kokosolie), palmolie

Vis, peulvruchten, vlees, ei

Bij voorkeurBij uitzondering
vis (vooral vette vis), schaal- en schelpdieren, peulvruchten, zoals linzen en bruine bonen, onbewerkt vlees, zoals kipfilet, kipdrumstick, kalkoenfilet, (extra) mager gehakt, biefstuk, magere runderlappen, sukadelap, varkenshaas, haaskarbonades, magere varkenslappen, varkensfiletlapjes, varkensschouderkarbonade, hamlap en mager lamsvlees, eieren, tofu en tempé, kant-en-klare vegetarische burgers, stukjes of balletjes met niet te veel zout alle vleeswaren, zoals worst, ham of paté, bewerkt vlees, zoals hamburger, worst en gemarineerd vlees, vette vleessoorten zoals speklap, gehakt, spare ribs, lamskotelet en lamskarbonade, peulvruchten uit blik met toegevoegd suiker of te veel zout, kant-en-klare vegetarische burgers, stukjes of balletjes met te veel zout
Bij voorkeurBij uitzondering
magere en halfvolle melk, karnemelk, magere en halfvolle yoghurt, magere kwark, drinkyoghurt, sojadrink met toegevoegd vitamine B12 en calcium,10+, 20+ of 30+ kaas met niet te veel zout, zuivelspread, hüttenkäse, mozzarella, verse geitenkaaszuivel- en sojadrink met te veel suiker, pudding en toetjes met toegevoegd suiker, volle melk en volle yoghurt, rijstdrink en amandeldrink, vla, roomijs, softijs en yoghurtijs, 48+ en 60+ kaas, feta, crème fraîche, zure- en kookroom, slagroom
Bij voorkeurBij uitzondering
ongezouten noten en pinda’s, notenpasta en pindakaas van 100% noten of pinda’sgezouten noten, borrelnoten, noten met chocolade of suiker, notenpasta en pindakaas met toegevoegd zout of suiker

Brood, graanproducten en aardappelen

Bij voorkeurBij uitzondering
volkorenbrood en volkoren bolletjes, bruinbrood en bruine bolletjes, volkoren knäckebröd, volkoren krentenbrood en volkoren mueslibrood, roggebrood, havermout, muesli en andere volkoren ontbijtgranen met minder suiker en zonder toegevoegd zout, volkorenpasta, volkoren mie en volkoren noedels, zilvervliesrijst, volkoren bulgur, couscous met voldoende vezels, quinoa, aardappelwit brood, wit knackebrod, beschuit, krentenbrood, croissant, ontbijtgranen met te veel suikers zoals krokante muesli en cornflakes, witte pasta, witte mie en noedels, witte rijst, witte couscous, kant-en-klare aardappelpuree en aardappelpureepoeder
Bij voorkeurBij uitzondering
Fruit op brood is een gezond zoet alternatief. Denk aan plakjes banaan, aardbei, appel of peer. 30+ kaas, hüttenkäse of zuivelspread met plakjes komkommer, tomaat, radijs. Vis, zoals zalm of haring. Notenpasta of pindakaas zonder zout of suiker Zoet broodbeleg, zoals jam, honing, hagelslag en stroop. Hartig broodbeleg, zoals salades, sandwichspread, kant-en-klare hummus met te veel zout
Bij voorkeurBij uitzondering
water, zwarte en groene thee, kruidenthee (beperkt), koffie (beperkt) dranken met suiker, zoals vruchtensap, groentesap, frisdrank, siroop, diksap, gezoete zuiveldrank, sportdrank en energiedrank, light-frisdrank, dranken met alcohol, kookkoffie, koffie uit een cafetière

Vragen

Met vragen kunt u terecht bij de afdeling Diëtetiek.

Telefoonnummers

Afdeling Diëtetiek
088 250 6412

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected]

Bijgewerkt op: 30 oktober 2023

Code: DIET25