Wervelafglijding

Een wervelafglijding noemen we ook wel een spondylolisthesis. Dit betekent letterlijk een afglijding van een wervel ten opzichte van de onderliggende wervel.

Wat is een wervelafglijding?

Een wervelafglijding is een aandoening die voorkomt in het onderste deel van de wervelkolom (onderrug). Iedere wervel bestaat uit een wervellichaam aan de voorkant en een wervelboog aan de achterkant. Als er een onderbreking is tussen de wervelboog en het wervellichaam spreken we van een spondylolysis. Gaat een wervellichaam daarna ook afglijden ten opzichte van de onderliggende wervel, dan noemen we dat spondylolisthesis. Een wervelonderbreking kan genetisch bepaald zijn of kan door een (sport)ongeval ontstaan.

Ook slijtage van de tussenwervelschijf en facetgewrichten kunnen leiden tot een wervelafglijding.

Schematische weergave van een wervelafglijding

Klachten bij een wervelafglijding

Een wervelafglijding hoeft niet altijd klachten te geven, veel mensen merken er niets van. U krijgt meestal pas klachten als de wervelafglijding instabiel wordt of als een zenuw bekneld raakt. Klachten kunnen dan zijn:

  • Lage rugpijn
  • Uitstralende pijn in een of beide benen
  • Een doof gevoel of tintelingen in een of beide benen
  • Zwakke spieren in een of beide benen
  • Uw klachten worden meestal erger als u staat, loopt of zich inspant.

Behandeling van een wervelafglijding

De behandeling van een wervelafglijding start meestal met pijnstillers en oefentherapie. Meestal verlicht dit de pijn voldoende. Een korset kan uw rug extra ondersteunen. Dit kan uw pijn verder verlichten. Soms moet u uw houding meer afwisselen of uw rug niet te zwaar belasten.

Als u toch pijn blijft houden kunnen onze pijnexperts u helpen met bijvoorbeeld een injectie. Als uw klachten aanhouden bespreekt uw wervelkolomchirurg met u de mogelijkheid voor een operatie.

Operatie bij een wervelafglijding

Meestal is de spondylodese de meest geschikte operatie voor een wervelafglijding. De werkvelkolomchirurg zet dan twee of drie wervels in uw wervelkolom aan elkaar vast. Dit gebeurt met schroeven, staven en met een of twee titaniumblokjes tussen uw wervels. Deze blokjes houden uw wervels op de juiste afstand en herstellen zo de holling in uw onderrug.