Behandeling van een schouder uit de kom

Nadat de schouder uit de kom is geweest, houdt u vaak een vervelend gevoel bij bepaalde bewegingen. De schouder voelt instabiel en gaat makkelijker nog een keer uit de kom. We kijken eerst of fysiotherapie helpt. Als dit niet helpt, kunnen we u opereren.

Behandeling zonder operatie

Als u pijn heeft krijgt u pijnstillers. U krijgt ook oefeningen van een fysiotherapeut. De spieren worden sterker gemaakt waardoor uw schouder minder instabiel voelt.   

Behandeling met operatie

De eerste keer dat uw schouder uit de kom ging, is er schade ontstaan. Meestal is de kraakbeenring rond de kom (het labrum) losgescheurd. Soms is een klein stukje bot van de kom afgebroken. Ook zijn het kapsel en de banden die rond de schouderkop en de schouderkom zitten opgerekt. Soms is ook de aanhechting van de bicepspees losgescheurd (SLAP laesie). Hier leest u hier meer over klachten van uw bicepspees. 

Er zijn verschillende operaties mogelijk. Een kijkoperatie gaat via 2 of 3 kleine gaatjes van ongeveer 1 centimeter. Andere “open” operaties gaan via een snee van 5 tot 10 centimeter aan de voorkant van uw schouder. Er zijn verschillende redenen om voor een kijkoperatie of juist voor een open operatie te kiezen. Onze orthopedisch chirurg bespreekt op het spreekuur welke operatie het beste voor u is.

Wat kunt u weer na de behandeling?

Het doel van de operatie is om uw schouder weer stabiel te maken. Het herstel na een kijkoperatie duurt meestal vijf tot zes maanden. Tijdens deze periode heeft u fysiotherapie. Het doel is dat u uw sportactiviteiten en werkzaamheden na het herstel weer volledig kunt oppakken. Na een open operatie duurt het herstel soms één of twee maanden langer.

Wij voeren de kijkoperaties en de open operaties heel vaak uit in onze orthopedische kliniek. De resultaten van de operatie zijn erg goed. Onze patiënten zijn heel tevreden na revalidatie van deze behandeling.

De behandeling uitgelegd

Maak een afspraak

U kunt online en telefonisch een afspraak maken. U heeft hiervoor een verwijzing van een huisarts of specialist nodig.