Behandeling van klachten aan de bicepspees

Als u naar onze orthopedische kliniek komt, gaan we eerst op zoek naar de oorzaak van de klachten. Onze orthopeed stelt wat vragen en onderzoekt uw elleboog en biceps. We maken röntgenfoto’s en soms een echo of scan. Hierna kiezen we de beste behandeling voor u.

Niet-operatieve behandeling

Als uw bicepspees alleen ontstoken is, is een operatie meestal niet nodig. Als de pees is ingescheurd hangt de behandeling af van hoe groot de scheur is.  De klachten verdwijnen meestal als u uw elleboog veel rust geeft. Soms krijgt u ontstekingsremmers of hulp van een fysiotherapeut. Als de inscheuring wat groter is, en rust, medicijnen en fysiotherapie niet helpen, dan kunnen met u kiezen voor een operatie

Operatieve behandeling

Er zijn drie redenen om te kiezen voor een operatie:

1) Een bicepspees die helemaal is afgescheurd

Als de bicepspees kort geleden helemaal is afgescheurd, kiezen we meestal voor een operatie. We opereren u het liefst binnen tien dagen nadat de pees is afgescheurd. U heeft dan de grootste kans dat we de pees weer goed kunnen hechten. Oudere patiënten die hun arm weinig gebruiken, herstellen vaak genoeg met rust en fysiotherapie. U heeft dan minder kracht in uw arm.

2) Ingescheurde pees die na rust, medicijnen en fysiotherapie niet is genezen

Als uw pees voor een deel is ingescheurd, dan kunnen we met u kiezen voor een operatie. We moeten uw pees soms opnieuw aan het bot vastmaken. Het herstel van deze operatie kan vier tot zes maanden duren.

3)  een pees die eerder is afgescheurd en klachten blijft geven

U kunt last blijven hebben van een bicepspees die al langer geleden is afgescheurd.  Bijvoorbeeld omdat de pees niet geopereerd is of juist omdat de pees opnieuw gescheurd is na een operatie. U bespreekt dan met ons orthopedisch chirurg of we u kunnen opereren. Soms kunnen we de pees hechten. Als dit niet meer kan, gebruiken we een donorpees. Het herstel van deze operatie duurt langer en is minder goed dan na een operatie kort na de afscheuring.

Bent u eerder behandeld?

Laat bij het maken van een afspraak weten of u al in een ander ziekenhuis bent geweest voor uw klachten. Dan kunnen wij verslagen en röntgenfoto’s opvragen. Zo beginnen wij met een goede voorbereiding aan uw behandeling. 

Wat kunt u weer na de behandeling?

Het doel is dat u na vier tot zes maanden weer kunt sporten en werken zoals u bent gewend. De eerste drie maanden kunt u uw elleboog nog niet helemaal belasten. Houdt u hier rekening mee. Als uw pees langer geleden is gescheurd, duurt het herstel ook iets langer.

Heel soms raakt een zenuw licht beschadigd tijdens of na de operatie. U heeft dan minder kracht in uw onderarm en hand. Het tintelt ook. Dit komt weinig voor en trekt gelukkig na een tijdje weg.

Wij hebben veel ervaring met elleboogproblemen. Wij zijn aangesloten bij www.elleboogkliniek.nl. Als uw klachten wat ingewikkelder zijn, overleggen wij met elleboogexperts uit heel Nederland om u zo goed mogelijk te helpen.

De behandeling uitgelegd

Maak een afspraak

U kunt online en telefonisch een afspraak maken. U heeft hiervoor een verwijzing van een huisarts of specialist nodig.