Haperende vinger

Uw behandelend arts heeft bij u een haperende vinger geconstateerd, ook wel 'snapping finger' of 'triggerfinger' genoemd. In deze folder vindt u informatie over deze aandoening en de behandelingsmogelijkheden.

Meer informatie over de operatieve behandeling in het Diakonessenhuis en instructies voor na de ingreep vindt u in de folder 'Hand- en polsoperaties'.

Wat is een haperende vinger?

Kenmerken

Een haperende vinger is het gevolg van een ontstekingsreactie van de buigpees of de peesschede (de koker waar de pees doorheen glijdt) van een vinger. Door de ontsteking ontstaat er een verdikking in de pees of de peesschede, waardoor de pees niet meer soepel door de peesschede glijdt. De verdikking bevindt zich meestal op de overgang van de vinger of duim naar de handpalm, aan de binnenzijde van de hand. Het is een onschuldige maar lastige afwijking. 

Klachten

Aanvankelijk is er een geringe pijn of irritatie bij het buigen van de vinger, vooral bij het vastgrijpen. Als de verdikking van de pees toeneemt, verergert de pijn en kan het zijn dat u de vinger niet meer op eigen kracht kunt strekken. U moet de vinger 'helpen' en voelt dan bij het strekken een 'knapje' en soms pijn.

Oorzaken

Mogelijke oorzaken van de ontsteking zijn overbelasting, diabetes, overgangsklachten en zwangerschap.

Diagnose

De arts stelt de diagnose aan de hand van uw klachten en lichamelijk onderzoek. 

De behandelingsmogelijkheden

Afhankelijk van de situatie kunnen uw klachten met een injectie of met een operatieve ingreep worden verholpen.

Injectie

Als de hapering niet al te ernstig is, kan met een verdovende en ontstekingsremmende injectie (corticosteroïden) in de peesschede de ontsteking tot rust gebracht worden. Hierna kunt u uw activiteiten in principe gewoon weer oppakken. Zorg er wel voor dat u de eerste zes weken de vinger niet te zwaar belast (bijvoorbeeld door zwaar te tillen).

Operatieve ingreep

Met een kleine operatie wordt via een kleine snede (1,5 cm) de peesschede in de lengterichting geopend. Hierdoor ontstaat ruimte voor de peesverdikking. De huid wordt vervolgens gehecht en verbonden. De operatie vindt plaats onder lokale verdoving van de arm en duurt tien tot vijftien minuten.

Vragen

Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze folder neem dan gerust contact op met de polikliniek Plastische chirurgie. Wij zijn dagelijks bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur via telefoonnummer 088 250 5981.

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 28 februari 2019

Code: PC07