Acne (jeugdpuistjes)

Acne vulgaris of acne is de medische term voor jeugdpuistjes. Bijna iedereen krijgt in de puberteit last van acne.

Wat is acne?

Bijna iedereen krijgt jeugdpuistjes tijdens de puberteit. Bij de een gaat het om een paar puistjes. Bij sommige mensen is acne een ergere huidaandoening. Acne kan stress en psychische problemen veroorzaken.

Acne kan ook na de puberteit blijven bestaan of pas op volwassen leeftijd beginnen. Bij acne vulgaris zijn er mee-eters (comedonen), rode pukkels (papels) en puistjes (pustels) op de huid. Er ontstaan ontstekingen onder de huid die littekens kunnen achterlaten. Het uitknijpen van puistjes of eraan krabben zorgt voor meer ontstekingen.

Hoe ontstaat acne?

Acne komt door een ontsteking van de huid rond de talgklieren (talgklierfollikels). Bij het ontstaan van acne spelen verschillende factoren een rol. Meestal begint acne in de puberteit, wanneer de huid verandert door hormonen. De talgklieren in het gezicht, op de rug en de borst worden groter en produceren dan meer huidsmeer of talg. Als u teveel talg afscheidt, kan de talg zich ophopen. De uitvoergang van de talgklier kan dan verstopt raken. Deze talgophopingen noemen we mee-eters of comedonen.

Er zijn open mee-eters (zwarte comedonen) en gesloten mee-eters (witte comedonen) die onder de huid liggen. Het ophopen van talg wordt erger doordat cellen in de huid uitdrogen en afsterven (verhoorning). De talgklier wordt hierdoor nauwer. In de talgklieren zitten bacteriën die de talg omzetten in vetzuren. Door de opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren zet de verstopte follikel steeds verder uit en scheurt deze uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen dan in de huid terecht en veroorzaken een ontsteking. Hierdoor ontstaan pukkels en puistjes.

Fabels over acne

Er bestaan veel verhalen over acne. Veel van deze verhalen zijn echter niet waar. Acne heeft niets te maken met:

 • Het eten van verkeerd voedsel
  Omdat acne vaak samengaat gaat met een vette huid denken mensen vaak dat vet voedsel voor acne zorgt. Zij zien vooral varkensvlees, chocola en patat als boosdoener. Maar dit is nooit bewezen in wetenschappelijk onderzoek. Ook voedselallergie speelt bij acne geen rol.
 • Een vitaminetekort
  Het heeft daarom geen zin om vitamine tegen acne te slikken.
 • Slechte hygiëne
  Ook dit is een fabel. Hygiëne heeft niets te maken met acne. Te veel wassen met water en zeep heeft geen zin en kan zelfs slecht zijn voor de huid.
 • Infecties
  Acne is geen infectieziekte en is dus nooit besmettelijk.
 • Transpiratie (zweten)
  Talgvorming en transpiratie hebben niets met elkaar te maken. Sterk zweten heeft geen invloed op de acne.
 • Spanningen of stress
  Het omgekeerde is eerder het geval: ernstige acne kan voor psychische spanning zorgen, zoals een minderwaardigheidsgevoel.