Artrose van het vingergewricht (PIP- of DIP-gewricht)

Als het kraakbeen in uw vingergewricht veel slijt, leidt dit tot een pijnlijke vinger. Dit noemen we artrose. Vaak kunt u uw vinger dan ook minder goed bewegen.

Wat is artrose van het vingergewricht?

Artrose is een aandoening van uw kraakbeen. De uiteinden van botten hebben een laagje kraakbeen. Dit kraakbeen beschermt de gewrichten. Het zorgt er ook voor dat u uw gewrichten soepel en pijnvrij kunt bewegen. Bij artrose is dit gewrichtskraakbeen in uw vinger beschadigd. 

Artrose in de hand komt vaak voor in het PIP en DIP-gewricht. Het DIP-gewricht is het gewricht tussen het laatste en middelste kootje, het PIP-gewricht zit daaronder.

Artrose komt meestal doordat uw kraakbeen met de leeftijd slijt. Het kan ook ontstaan door beschadiging in het gewricht, bijvoorbeeld bij een botbreuk die tot in het gewricht doorloopt.

Meer weten over de behandelingen van artrose van het vingergewricht?

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden van artrose van het vingergewricht. Zowel niet-operatieve behandelingen, als operatieve behandelingen. Samen met u bespreken we de behandelmogelijkheden.

Hand- en polscentrum

Onze handchirurgen zijn Europees gecertificeerd en werken volgens de laatste inzichten. Zij werken intensief samen met andere specialisten in het Diakonessenhuis om mensen met hand- of polsaandoeningen de beste zorg te bieden.

Artsen onderzoeken patiënt in het Hand- en polscentrum van het Diakonessenhuis