Haaruitval
Bij haaruitval wordt u langzaam kaal. Dit wordt veroorzaakt door het hormoon testosteron.
Wat is haaruitval?
Er zijn verschillende vormen van haaruitval. De meest bekende is kaalheid. Dit ontstaat bij sommige mannen als ze ouder worden. Uw lichaam maakt na de puberteit veel van het hormoon testosteron aan. Dit remt de haargroei van haren boven op uw hoofd.
Ook vrouwen kunnen haarverlies krijgen. Dit gebeurt veel minder vaak. Ook vrouwen hebben het hormoon testosteron. Vrouwen hebben dit hormoon minder dan mannen. De meeste vrouwen worden daarom niet kaal, maar hun haar wordt dunner.
Bijzondere vormen van haaruitval
Pleksgewijze kaalheid
Hierbij ontstaan zomaar kale plekken op uw hoofd. De haren komen meestal vanzelf terug. In sommige gevallen blijft de haaruitval. Ook haar van uw wenkbrauwen, baard en oksel kunnen uitvallen. De oorzaak hiervan is onbekend. Wel weten we dat het om een soort auto-immuunziekte gaat. Dit betekent dat het afweersysteem van uw lichaam de haarzakjes aanvalt.
Kaalheid van de voorste haargrens
Dit is een vorm van kaalheid die alleen uw voorste haargrens treft. Uw haargrens trekt zich steeds verder terug. Deze vorm van kaalheid komt vooral voor bij vrouwen vanaf de overgang.
Kaalheid met littekenvorming
Bij deze vorm van kaalheid ontstaan littekens. Dit komt doordat de haarzakjes op uw hoofd door een ontsteking kapot gaan. Meestal is deze vorm van kaalheid blijvend omdat de haarzakjes niet meer kunnen herstellen.
Diffuse haaruitval
Deze vorm van kaalheid komt vaak voor. De haren vallen gelijkmatig over uw hoofd uit, zonder dat er kale plekken ontstaan. Uw haar wordt dunner. Dit type haaruitval valt meestal op doordat u bij het kammen van uw haar grote hoeveelheden haar in uw borstel vindt. Er zijn veel verschillende oorzaken voor dit type haaruitval. Het kan bijvoorbeeld gebeuren na ziekte, zwangerschap of het gebruik van geneesmiddelen.
Schimmelinfectie bij kinderen
Bij kinderen kan een schimmelinfectie op het hoofd kaalheid veroorzaken.