Jeuk

Iedereen weet wat jeuk is, maar het is moeilijk om er een definitie van te geven. Het is een prikkel die ervoor zorgt dat u op een bepaalde plek wil krabben.

Wat is jeuk?

Eigenlijk is jeuk een verdedigingsmechanisme. Een kriebelend of jeukend gevoel op de huid zorgt ervoor dat we bijvoorbeeld een vlo of parasiet van onze huid afhalen. Dit geldt ook voor iets wat een allergische reactie of irritatie kan veroorzaken.

Jeuk wordt een probleem als u de hele tijd jeuk voelt, zonder dat er een reden is om te krabben. Jeuk kan heel vervelend zijn.

Jeuk kan voor komen bij sommige huidafwijkingen. Bijvoorbeeld bij een droge huid, eczeem of psoriasis. Dan zien we afwijkingen aan uw huid. Maar jeuk kan ook ontstaan zonder we iets aan uw huid kunnen zien.

Wat zijn de oorzaken van jeuk?

Droge huid

Een droge huid kan jeuk veroorzaken. Vooral ouderen hebben last van een droge huid.

Een jeukende huidziekte

Er zijn veel huidziekten die zorgen voor jeuk. De bekendste voorbeelden zijn eczeem, psoriasis en galbulten. Ook schimmelinfecties met Candida kunnen jeuk veroorzaken.

Een infectie met een parasiet

Er zijn huidparasieten die kunnen zorgen voor sterke jeuk. Bijvoorbeeld schurftmijt. Maar ook infecties met een parasiet uit de tropen zorgen voor jeuk. Dat zijn bijvoorbeeld worminfecties van de darmen. De parasieten veroorzaken een allergische reactie. De reactie zorgt voor jeuk.

Insectensteken

Stekende insecten kunnen jeuk veroorzaken. Niet alleen muggen, maar ook steekvliegen, knijsjes, vlooien, mijten en wantsen kunnen steken en jeukbulten veroorzaken.

Geneesmiddelen

Er zijn geneesmiddelen die jeuk kunnen veroorzaken. Kijk in de bijsluiter van een geneesmiddel of jeuk een bijwerking kan zijn. Ook als dit niet in de bijsluiter staat kan het geneesmiddel de oorzaak zijn van jeuk.

Interne ziekten

Jeuk kan voorkomen bij een interne ziekte. Deze ziekten zijn de ziekte van Hodgkin, nierinsufficiëntie, geelzucht, diabetes, bloedarmoede.

Psychische oorzaken

Jeuk kan psychische oorzaken hebben. Zo kunnen stress of een depressie leiden tot jeuk. Sommige mensen krijgen zelfs al jeuk door erover te lezen.

Zwangerschap

In de zwangerschap komt jeuk vaak voor. Ongeveer de helft van alle zwangere vrouwen heeft jeuk tijdens de zwangerschap.

Oorzaak onbekend

Helaas vinden we vaak geen oorzaak voor chronische jeuk. Soms is het dan nodig om de jeuk te accepteren. We bestrijden dan de symptomen van jeuk.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Afhankelijk van de oorzaak van uw jeuk bepaalt de arts samen met u de verdere behandeling. Mogelijke behandelingen zijn: