Nekklachten en rugklachten

Nek- en rugklachten komen veel voor. Bijna iedereen heeft er weleens last van. Voor veel klachten is geen oorzaak te vinden. Vaak gaan deze na een tijd vanzelf over. Voor deze klachten hoeft u niet naar het ziekenhuis. U kunt bij uw huisarts terecht. Sommige nek- en rugklachten hebben wel een specifieke oorzaak. U wordt dan doorverwezen naar een neurochirurg.

Aandoeningen bij nekklachten en rugklachten

Sommige nek- en rugklachten hebben een specifieke oorzaak. Deze klachten komen vaak voor door ‘slijtage’ bij het ouder worden. We noemen dit artrose. Voorbeelden van aandoeningen zijn:

  • Een nek- of rughernia. Naast nek- of rugpijn veroorzaakt dit pijn in uw arm of been.
  • Standsafwijkingen, zoals een verkromming van de wervelkolom (scoliose) of een ‘verschoven wervel’ (spondylolisthesis).
  • Een wervelkanaalvernauwing in de lage rug. Hierbij ontstaan problemen met lopen en staan.
  • Botontkalking (osteoporose).

 

Ook bestaan er minder vaak voorkomende afwijkingen. Deze vragen om speciale expertise.

  • Ontstekingen of infecties.
  • Tumoren of uitzaaiingen van tumoren in de wervelkolom.
  • Breuken (fracturen).

Houden uw klachten lang aan? En heeft u hierbij pijn in uw arm of been, gevoelsstoornissen of krachtverlies? Dan is het belangrijk dat u wordt doorverwezen naar de neurochirurg. Een speciaal behandelteam onderzoekt uw klachten en adviseert een behandeling.

 

Hernia spreekuur

Mogelijk veroorzaakt een hernia uw klachten. Op het herniaspreekuur onderzoekt een neuroloog u. Vaak wordt er een MRI-scan gemaakt. De neuroloog bespreekt de uitslag dezelfde dag met u. Heeft u een hernia? Vaak verdwijnen herniaklachten door fysiotherapie, rust en pijnstillers. Soms is een operatie nodig. In dat geval verwijst de neuroloog u door naar de neurochirurg.