Schouder uit de kom

Na een val of ongeluk is uw schouder uit de kom gegaan. De schouder is hierna vanzelf weer terug in de kom geschoten of in het ziekenhuis teruggezet. Hierna voelt de schouder soms nog instabiel of pijnlijk.

Wat is een schouder uit de kom?

De kop van uw bovenarm zit in de kom van uw schouder. Door spieren, banden en een kapsel worden de kom en de kop op hun plek gehouden. Ook zit er een kraakbeenring rondom de schouderkom. Deze ring heet het “labrum” van de schouder. Het labrum is heel belangrijk voor een stabiele schouder.

De eerste keer dat uw schouder uit de kom gaat, komt meestal door een val of ander ongeluk. Als de schouder uit de kom gaat, dan scheurt het labrum meestal los van de kom. Soms breekt er een stukje van de schouderkom af. Ook worden de banden en het kapsel opgerekt.  Hierdoor zit er meer speling tussen de kop en de kom van uw schouder.

Bij bepaalde bewegingen geeft dit een vervelend gevoel of pijn in de schouder. UW schouder schiet makkelijker nog een keer uit de kom. Vaak is het gevoel dat de schouder bijna uit de kom gaat al heel vervelend. Sporten en zwaar werk worden hierdoor lastig of zelfs onmogelijk.

Soms is ook de aanhechting van de bicepspees van de kom losgescheurd. Dit heet een SLAP laesie.

Behandeling van een schouder uit de kom

Als u naar onze orthopedische kliniek komt, gaan we eerst op zoek naar de oorzaak van uw klachten. Onze orthopeed vraagt hoe uw schouder voor het eerst uit de kom ging en wanneer u nu het meest last heeft. We onderzoeken uw schouder en maken een röntgenfoto en meestal een scan. Als de schouder uit de kom gaat omdat u hypermobiel bent dan is een operatie bijna nooit een goede keuze. Hypermobiel betekent dat uw gewrichten te veel kunnen bewegen en daardoor vaak uit de kom gaan.

We kijken altijd of pijnstillers en fysiotherapie helpen. Als dit niet helpt en u niet hypermobiel bent, dan kunnen we u opereren .

Tijdens de operatie zetten we het labrum of het  afgebroken stukje schouderkom weer vast. Vaak maken we het kapsel ook weer wat strakker.  Een andere mogelijkheid is dat we een stukje bot verplaatsen naar de voorrand van uw schouderkom. Als het nodig is behandelen we ook de SLAP laesie.