Slijmbeursontsteking van de heup

Aan de zijkant van uw heup zit een slijmbeurs. Dit is een soort zakje met vocht die zorgt dat een pees soepel over uw bot glijdt. Een slijmbeursontsteking is vervelend en doet pijn.

Wat is een slijmbeursontsteking van de heup?

Aan de buitenkant van uw heup zit een uitgestoken deel van het bot van uw bovenbeen. Hierop zit een slijmbeurs. Dit is een soort stootkussentje. Door de slijmbeurs glijden de spieren van uw heup soepel over het bot.

Uw slijmbeurs kan ontsteken doordat hij lange tijd bekneld zit of een harde stoot of val heeft opgevangen. U heeft pijn aan de zijkant van uw heup. Soms doen uw bovenbeen, knie, onderrug of bil ook pijn. Lopen en op uw heup liggen zijn pijnlijk. U kunt er ’s nachts wakker van liggen en niet goed op de pijnlijke kant liggen.

Vaak zien we een slijmbeursontsteking in de heup bij mensen die al wat ouder zijn. Jongeren kunnen er last hebben door overbelasting na veel sporten, hardlopen of fietsen. Mensen met suikerziekte hebben ook meer kans op een slijmbeursontsteking.

Behandeling van een slijmbeursontsteking van de heup

Als u naar onze orthopedische kliniek komt, gaan we eerst op zoek naar de oorzaak van uw klachten. Onze orthopeed stelt wat vragen en onderzoekt uw heup. We maken een röntgenfoto en soms een echo of scan.

Een slijmbeursontsteking van uw heup hoeven we gelukkig bijna nooit te opereren. Uw heup minder belasten en hulp van uw fysiotherapeut kunnen de genezing helpen. Doordat er minder druk op de slijmbeurs staat, kan de ontsteking genezen. We ondersteunen dit soms met medicijnen.