Ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking die overal in het spijsverteringskanaal kan voorkomen. De ziekte van Crohn komt ‘pleksgewijs’ voor in de darmen: zieke en gezonde delen van de darmen wisselen elkaar af. De ziekte van Crohn komt vooral voor in het laatste stuk van de dunne darm en in de dikke darm.

Chronische ziekte

De ziekte van Crohn is chronisch. Dit betekent dat de ziekte de rest van uw leven blijft. De ernst verschilt van persoon tot persoon. Dat geldt ook voor het verloop. U kunt heftige klachten hebben die vaak terug komen. Maar ook zeer lichte klachten die af en toe terug komen.

Ziekte van Crohn: symptomen

Bij de ziekte van Crohn is een deel van de darmen ontstoken. De symptomen zijn:

  • een veranderende stoelgang
  • bloedverlies
  • buikpijn
  • vermoeidheid
  • gewichtsverlies
  • verminderde eetlust

Vaak ontstaan in de darmwand ontstoken plekjes. Dit noemen we zweren. Die ontstekingen kunnen heel lang aanwezig blijven. Ze kunnen klachten veroorzaken. Er kan littekenweefsel ontstaan, waardoor de darm soms vernauwt. De ontsteking kan zich door de darmwand heen uitbreiden naar andere gedeelten van de darmen of naar omliggende organen en fistels vormen.

Ziekte van Crohn: oorzaak en behandeling

De oorzaak van de ziekte van Crohn is niet bekend. Door wetenschappelijk onderzoek weten we wel steeds meer over behandelingen die mogelijk zijn om de ontstekingen te verminderen.

De behandeling kan bestaan uit:

  • medicijngebruik
  • een operatie

Diagnose ziekte van Crohn: wat nu?

Op basis van uw klachten en de resultaten van het aanvullend onderzoek kan het zijn dat we denken dat u de ziekte van Crohn heeft. Aanvullend onderzoek kan bestaan uit lichamelijk onderzoek en analyse van bloed of ontlasting.

Voor het vaststellen van de diagnose doen we een endoscopisch onderzoek. Blijkt dat u de ziekte van Crohn heeft? Dan blijft u in het Diakonessenhuis onder behandeling van een maag-darm-leverarts (MDL-arts) die nauw samenwerkt met de MDL-verpleegkundige. De verpleegkundige is uw aanspreekpunt, de arts is uw behandelaar. Soms ziet u ook een diëtiste, psycholoog, chirurg of reumatoloog. U hoort dit van uw arts.