M.A.C. Emons

GZ-psycholoog/neuropsycholoog met als aandachtsgebieden: geriatrie, neurologie en cardiologie.

Profielfoto neuropsycholoog M.A.C. Emons

M.A.C. Emons

Michelle Emons is in 2016 afgestudeerd als neuropsycholoog aan de Universiteit Utrecht. Sindsdien heeft zij gewerkt bij een ziekenhuis, een verpleeghuis en binnen de kortdurende revalidatie. Tevens is zij docent neuropsychologie geweest aan de Universiteit Utrecht. In 2022 voltooide zij in ons ziekenhuis haar opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog.

Persoonlijke visie

“Al jarenlang ben ik erg geïnteresseerd in de psychische kant van de Geneeskunde. Niet zo verwonderlijk dan ook dat ik met veel voldoening werkzaam ben binnen de Medische Psychologie. Lichamelijke en psychische klachten gaan vaak hand in hand. Bij een medische situatie (zoals bijvoorbeeld een hartinfarct of chronische pijn) gebeurt er van alles en dat kan erg ingrijpend zijn. Het kan moeilijk zijn om de nieuwe situatie te leren accepteren, of om aanpassingen te moeten maken in de vertrouwde leefstijl. Ook kunnen gezondheidsproblemen het gevoel geven in een emotionele achtbaan terecht te zijn gekomen. Zo kan het leiden tot bijvoorbeeld stemmingsproblemen, angstgevoelens of prikkelbaarheid. Hoe iemand voorheen gewend was met problemen om te gaan, lukt in de nieuwe situatie niet meer goed. De balans is weg. Omdat ieder mens uniek is kijk ik graag sámen met de patiënt hoe we deze problemen het beste kunnen aanpakken en hoe het evenwicht weer kan worden hersteld. Een luisterend oor, begrip en oprechte interesse in de patiënt staan hierbij voor mij altijd voorop.

Naast psychologische behandeling verricht ik ook neuropsychologische diagnostiek. Hierbij kijk ik naar de relatie tussen de werking van de hersenen en het gedrag. Bijbehorende vragen zijn bijvoorbeeld: Is de vergeetachtigheid passend bij de leeftijd, of is er mogelijk sprake van een dementie? Zijn de veranderingen in het denken inderdaad een gevolg van een val op het hoofd, of zijn er andere onderliggende factoren? Naast een conclusie geef ik ook adviezen. Deze kunnen gericht zijn aan de patiënt, maar zijn er veelal ook voor de omgeving van de patiënt. Aandacht voor de omgeving is wat mij betreft net zo belangrijk als aandacht voor de patiënt, omdat het ook voor naasten heel moeilijk – en soms zelfs nog moeilijker – kan zijn om te leren omgaan met veranderingen in het gedrag van de patiënt.”

BIG-nummer:

79930933125