B. Wertheim

Klinisch psycholoog - Psychotherapeut met als aandachtsgebieden cardiologie, chronische pijn en medisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten.

Profielfoto klinisch psycholoog B. Wertheim

B. Wertheim

Baukje Wertheim is afgestudeerd aan de Katholieke Universiteit Brabant in de vrije afstudeerrichting klinische neuropsychologie. Na een korte uitstap naar de psychiatrie, koos zij in 2000 ervoor om haar opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog te volgen in een algemeen ziekenhuis, namelijk het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam. Na het diploma en de BIG-registratie behaald te hebben bleef zij aanvankelijk werkzaam in het Slotervaartziekenhuis totdat zij eind 2003 de overstap maakte naar het Diakonessenhuis in Zeist. 

Persoonlijke visie

Over het algemeen zien wij mensen die door hun medische situatie (klachten, ziekte, aandoening) emotioneel uit balans dreigen te raken, en voor wie het dus belangrijk is om een nieuw evenwicht te vinden. Een andere groep mensen krijgt het advies om, omwille van hun gezondheid, hun leefstijl/gedrag te veranderen. En dat is vaak niet zo makkelijk. Soms vraagt een specialist een neuropsychologisch onderzoek aan, waarbij we onderzoeken hoe het staat met het cognitief functioneren (geheugen, aandacht, taal etc).
 
Respect is voor mij de basis van elk contact. Elk mens is waardevol en heeft zijn eigen sterke punten en talenten. Ik heb als uitgangspunt dat mensen altijd een goede reden hebben voor de manier waarop ze dingen doen of aanpakken. Ook wanneer de arts of ik in eerste instantie niet begrijpen waarom iemand iets doet. Ik zie het als mijn taak om te leren begrijpen wat maakt dat hij of zij op een bepaalde manier reageert. Soms komen we er samen achter dat een manier van doen of denken in het verleden altijd goed gewerkt heeft, maar in de huidige situatie spaak loopt. Of dat de goede reden voor bepaald gedrag toch niet zo logisch of effectief blijkt te zijn op lange termijn. Soms is het een kwestie van het aanreiken van praktische ‘gereedschappen’ om met bepaalde situaties om te gaan, en soms is er iets anders nodig om een nieuwe balans voor elkaar te krijgen. Vaak helpt het al heel veel wanneer de patiënt begrijpt hoe het lichamelijke en het emotionele samenhangen en elkaar beïnvloeden. Wanneer je je bewust bent van wat er gebeurt, kun je (stukje bij beetje) leren andere keuzes te maken. Wat gedrag betreft is mijn uitgangspunt: doe wat werkt voor jou. En wat dat is verschilt per persoon.

BIG-nummer:

59057226725