Behandeling van een gebroken pols bij volwassenen

Bij een gebroken pols zijn verschillende behandelingen mogelijk. We bespreken met u wat voor u de beste behandeling is.

Bij breuken krijgt u meestal eerst gips. Deze behandeling kan genoeg zijn als uw breuk niet te ernstig is. We vervangen uw gips dan na één of twee weken. In totaal draagt u dan drie tot vijf weken gips.

Als de breuk ernstiger is moet het bot worden ‘gezet’. Dit doen we op de eerste hulp, meestal onder plaatselijke verdoving. Na het zetten krijgt u gips en maken we een röntgenfoto. U komt op een ander moment terug voor een afspraak met de chirurg. U bespreekt dan of een operatie nodig is. Dit hangt af van uw wensen, conditie en het type breuk.

Behandeling van een gebroken pols met gips

Na het zetten van uw breuk krijgt u gips. Meestal draagt u dit gips vier tot vijf weken. U kunt uw arm niet zwaar belasten en uw pols niet bewegen.  Wel is het belangrijk om uw vingers goed te bewegen zodat deze niet stijf worden.

Als het gips eraf gaat is het belangrijk om een paar keer per dag hand- en polsoefeningen te doen. Daardoor herstelt uw pols zo snel mogelijk. Het herstel duurt gemiddeld drie maanden, maar kan in ernstige gevallen zes tot twaalf maanden duren.

Behandeling van een gebroken pols met een operatie

De operatie vind meestal plaats in de dagbehandeling. Bij een operatie zetten we uw pols recht. Daarna zetten we uw pols vast met een metalen plaatje en schroeven. Meestal heeft u daarna geen gips meer nodig.

Na de operatie krijgt u twee dagen een drukverband. Daarna kunt u beginnen met polsoefeningen voor uw herstel. U mag de eerste zes weken nog geen kracht zetten met uw pols. Ook na een operatie is uw herstel gemiddeld drie maanden.

Meer weten over een gebroken pols?

Bij een gebroken pols heeft u een breuk in uw spaakbeen of uw ellepijp. Het duurt enkele maanden om van uw polsbreuk te herstellen.

Hand- en polscentrum

Onze handchirurgen zijn Europees gecertificeerd en werken volgens de laatste inzichten. Zij werken intensief samen met andere specialisten in het Diakonessenhuis om mensen met hand- of polsaandoeningen de beste zorg te bieden.

Gipsmeester behandelt patiënt in het Hand- en polscentrum van het Diakonessenhuis