Behandeling van een gebroken scaphoid
Wij hebben verschillende behandelingen bij een breuk aan het scaphoid. U kunt het scaphoid op verschillende manieren en op verschillende delen van het botje breken. Daarom verschilt het per persoon wat de beste behandeling is. Hierbij houden we veel rekening met uw eigen wensen en dagelijkse activiteiten.
Niet-operatieve behandeling van een gebroken scaphoid
Gips
Soms is een gipsbehandeling voor minimaal zes tot maximaal twaalf weken genoeg. Na deze periode onderzoeken wij uw pols opnieuw en maken we een röntgenfoto of CT-scan. Als de breuk goed geneest mag u het gips afbouwen en mag u de pols voorzichtig weer belasten. Soms geneest de breuk toch niet goed in het gips. In dat geval opereren we u alsnog.
Operatieve behandeling van een gebroken scaphoid
Als de breuk in het scaphoid ‘instabiel’ is, of als de plaats van de breuk op een lastige plek zit, raden wij u een operatie aan. Deze operatie vindt plaats in de dagbehandeling, meestal onder verdoving van uw arm en soms onder narcose. Tijdens de operatie stabiliseren wij de botbreuk met staaldraadjes of met een schroef. Hiervoor maken we een klein sneetje aan de handpalmzijde of aan de ‘rugzijde’ van de pols. Meestal krijgt u na de operatie voor een korte tijd een (afneembare) spalk. Ook krijgt u handtherapie om het belasten en bewegen van uw pols weer langzaam op te bouwen. Ook na een operatie kan het gebeuren dat de breuk niet goed wil vastgroeien. In dat geval opereren wij u opnieuw.
Meer weten over de gebroken scaphoid?
Van alle handwortelbotjes breken mensen dit bot het meest. Van alle breuken in de hand en pols is 14% een scaphoid fractuur.
Hand- en polscentrum
Onze handchirurgen zijn Europees gecertificeerd en werken volgens de laatste inzichten. Zij werken intensief samen met andere specialisten in het Diakonessenhuis om mensen met hand- of polsaandoeningen de beste zorg te bieden.