Behandeling van slijtage aan de elleboog

Heeft u slijtage aan uw elleboog? Als u naar onze orthopedische kliniek komt, gaan we eerst op zoek naar de oorzaak van de stijve elleboog. Onze orthopeed onderzoekt uw elleboog en maakt een röntgenfoto. Soms maken we een scan. We kiezen daarna samen met u de beste behandeling. Wij helpen u graag.

Niet-operatieve behandeling

We proberen u altijd te helpen zonder u te opereren. Vaak helpt het als u uw elleboog minder belast. U krijgt pijnstillers of fysiotherapie om hierbij te helpen. Soms krijgt u een injectie met corticosteroïden. Als dit allemaal niet helpt, kunt u kiezen voor een operatie.

Operatieve behandeling

Er zijn verschillende operaties mogelijk. Onze orthopedisch chirurg bespreekt met u welke operatie u het best kan helpen.

Bij het eerste type operatie maken we uw elleboog van binnen goed schoon. Dit heet een nettoyage. Soms kan dit via een kijkoperatie, anders krijgt u een snee. Na herstel van de operatie kunt u uw elleboog meestal weer wat beter bewegen met minder pijn. Deze operatie stopt het slijtageproces niet. De klachten kunnen dus na een tijd weer terugkomen.

De tweede mogelijkheid is het vervangen van de versleten delen door een kunstgewricht. Dit noemen we een elleboogprothese. Deze operatie doen we alleen als de slijtage van de elleboog heel erg is en we denken dat een nettoyage niet helpt. Het is belangrijk om te weten dat een elleboog met een prothese nooit zo goed kan bewegen als een normale elleboog. U mag uw elleboog ook niet meer zwaar belasten. U kunt nog maximaal vijf kilo tillen met de arm waarin de prothese zit. Dat is best een beperking. Daarom plaatsen we elleboogprothesen het liefst alleen bij oudere mensen met zware klachten en ernstige slijtage.

Wat kunt u weer na de behandeling?

Beide operaties zijn bedoeld om de pijn in uw elleboog te verminderen. Meestal kunt u uw elleboog ook wat beter bewegen. Dit zal altijd wel minder zijn bij een gezonde elleboog. Met een elleboogprothese mag u de rest van uw leven niet meer dan 5 kilo tillen. Denk hierbij aan een boodschappentas.

Wij hebben veel ervaring met elleboogproblemen. Wij zijn aangesloten bij www.elleboogkliniek.nl. Als uw klachten wat ingewikkelder zijn, overleggen wij met elleboogexperts uit heel Nederland om u zo goed mogelijk te helpen.

Bent u eerder behandeld in een ander ziekenhuis?

Geef dan bij het maken van een afspraak door dat u al in een ander ziekenhuis bent geweest voor een probleem met uw elleboog. Dan kunnen wij verslagen en röntgenbeelden opvragen. Zo beginnen wij met een goede voorbereiding aan uw behandeling.  

De behandeling uitgelegd

Maak een afspraak

U kunt online en telefonisch een afspraak maken. U heeft hiervoor een verwijzing van een huisarts of specialist nodig.