Behandelingen en advies bij overgangsklachten

Overgangsklachten kunnen vaak verminderen door uw leefstijl en voeding aan te passen. Trek altijd meerdere lagen kleding aan zodat u bij een opvlieger wat kunt uittrekken. Is er toch een behandeling nodig? Er zijn verschillende opties.

Ganglion stellatum blokkade

Het ganglion stellatum is een zenuwknoop onder in de hals. Deze zenuwknoop geeft prikkels door en regelt de lichaamstemperatuur. De anesthesist kan hier een lokale verdoving geven waardoor de opvliegers kunnen verminderen. 

Hormonale suppletietherapie bij overgangsklachten

Het tekort aan oestrogenen kan worden aangevuld door hormonale suppletietherapie (HST). Dit wordt ook wel HRT (hormonal replacement therapy) genoemd. We schrijven een lage dosis oestrogenen voor in tablet- of pleistervorm. Hierdoor verminderen de opvliegers vaak al binnen een paar dagen.

Oestrogenen moeten worden gecombineerd met progestagenen om het baarmoederslijmvlies te beschermen tegen het ontstaan van onrustige cellen. De progestagenen zijn niet nodig als uw baarmoeder is verwijderd.

Supplementen zonder hormonen

Er zijn ook middelen zonder hormonen die kunnen helpen tegen opvliegers. Deze middelen helpen wel minder goed.

Bijvoorbeeld:

  • Clonidine. Dit is een bloeddrukverlagend medicijn dat opvliegers kan verminderen.
  • Gabapentine. Dit is een middel tegen zenuwpijn en epilepsie.

Voedingsadviezen bij overgangsklachten

Vermijd voeding die opvliegers kan uitlokken zoals:

  • gekruid eten
  • koffie
  • thee
  • alcohol
  • snelle koolhydraten (geraffineerde suikers)

Fyto-oestrogenen in natuurlijk voedsel

Fyto-oestrogenen zitten in producten op natuurlijke basis zoals soja en rode klaver. Het kan het aantal opvliegers overdag verminderen. Hier is nog geen goed wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Ook weten we nog onvoldoende over de bijwerkingen.

Leef gezond

Heeft u overgewicht? Probeer dan af te vallen. Regelmatig bewegen verbetert uw gezondheid. Maar zorg ook voor voldoende rust. Doe niet te veel op een dag en zorg dat u voldoende slaapt. We raden u ook aan om te stoppen met roken.