Ergotherapie bij ouderen

De ergotherapeut kan u ondersteunen bij problemen tijdens het uitvoeren van uw dagelijkse activiteiten. Hier leest u wat de ergotherapeut doet op de verpleegafdeling Ouderengeneeskunde (geriatrie).

Werkwijze

Voordat de ergotherapeut bij u langskomt, leest zij uw zorgdossier. In het kennismakingsgesprek bespreekt zij de situatie voor de opname, de huidige situatie en uw verwachtingen. Ze kan bekijken hoe u de dagelijkse activiteiten uitvoert en hoe zelfstandig u dat doet. Zo wordt duidelijk welke problemen u ervaart.

Op de afdeling Ouderengeneeskunde is de ergotherapeut vaak betrokken bij vragen rond mobiliseren, denken en waarnemen en hulpmiddelen.

Mobiliseren

De ergotherapeut leert u hoe u zich zo goed mogelijk kunt verplaatsen en bewegen. Zij geeft advies over de beste rolstoel voor u. Zij leert u een goede zit- en lighouding. Ook oefent zij met u hoe u zelfstandig vanuit uw bed in uw rolstoel komt.

Denken en waarnemen

Heeft u last van geheugenverlies? Lukt het u niet altijd meer om voorwerpen te herkennen? Of doet u dingen soms in de verkeerde volgorde? U krijgt tips en adviezen om activiteiten weer zo zelfstandig mogelijk uit te voeren.

Hulpmiddelen

Hulpmiddelen kunnen u helpen bij het uitvoeren van uw dagelijkse activiteiten. U kijkt samen met de ergotherapeut welke hulpmiddelen het meest geschikt zijn.

Vertrek uit het ziekenhuis

Samen kijken we of u naar huis kan. Is dat niet mogelijk? Dan bekijken we samen wat de volgende stap is. U kunt hierbij denken aan revalidatie in een verpleeghuis of revalidatiecentrum. Vertrekt u uit het ziekenhuis terwijl uw ergotherapie nog niet is afgerond? De ergotherapeut maakt een verslag met daarin informatie voor uw volgende behandelaar.

Afspraak maken

De specialist neemt contact op met de ergotherapeut. Samen bekijkt u wanneer de ergotherapeut het best langs kan komen. Bij de afspraak mag uw partner of familielid aanwezig zijn.