Medicijnen bij vleesbomen
Als u vleesbomen heeft, kunt u last krijgen van bloedverlies en menstruatiepijn. Medicijnen kunnen helpen tegen deze klachten.
Het effect van medicijnen bij vleesbomen
De medicijnen zorgen er niet voor dat de vleesboom verdwijnt. Hoe goed de medicijnen werken tegen uw klachten, hangt af van de grootte en ligging van de vleesboom. Ook maakt het uit hoeveel vleesbomen u heeft.
Als u stopt met de medicijnen, komen de klachten meestal terug.
Soorten medicijnen tegen vleesbomen
Er zijn medicijnen met en zonder hormonen. Hieronder vindt u een overzicht.
-
NSAIDs (Niet-Steroïde Anti-Inflammatoire Drugs)
Onder meer Diclofenac, Ibuprofen en Naproxen zijn NSAIDs. Deze medicijnen helpen vaak goed bij menstruatiepijn. Deze medicijnen kunnen uw bloedverlies verminderen. U neemt deze medicijnen als de menstruatie begint. U gebruikt ze zolang u ze nodig hebt. Deze medicijnen geven bijna nooit bijwerkingen.
-
Tranexaminezuur (Cyclokapron)
Tranexaminzeuur zorgt ervoor dat het bloed sneller stolt. Hierdoor neemt het bloedverlies af. U hoeft dit medicijn alleen tijdens de menstruatie te gebruiken. U mag dit medicijn niet gebruiken als er bij u een verhoogde kans op trombose bestaat. Bijwerkingen bij dit medicijn komen bijna nooit voor.
Meestal krijgt u het advies NSAIDs en tranexaminezuur samen te gebruiken.
-
-
De anticonceptiepil
De anticonceptiepil kan zorgen voor minder bloedverlies door een vleesboom. De anticonceptiepil bevat altijd een combinatie van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. Rookt u of heeft u een verhoogde kans op trombose? Dan kan het minder verstandig zijn de anticonceptiepil te gebruiken. De bijwerkingen van de anticonceptiepil zijn zeer wisselend. Dit is vaak afhankelijk van de samenstelling en/of de dosering van de pil.
-
Progesteronpreparaten
Progesteronpreparaten zorgen ervoor dat u niet ongesteld wordt. Een groot deel van de vrouwen heeft hierdoor geen bloedverlies meer. Sommige vrouwen hebben af en toe bloedverlies (doorbraakbloedingen). Bijwerkingen zijn het vasthouden van vocht, een vettige huid of depressieve gevoelens. Deze bijwerkingen komen weinig voor. Er zijn verschillende progesteronpreparaten, bijvoorbeeld Orgametril, Primolut, Cerazette, Implanon en de Mirena spiraal.
-
GnRH-analogen
U krijgt een keer in de een of drie maanden een injectie. Dit medicijn zorgt ervoor dat uw eierstokken tijdelijk geen hormonen maken. U komt dan kunstmatig in de overgang. Dat betekent dat u niet meer ongesteld wordt. Vaak wordt de vleesboom hierdoor kleiner. Dit medicijn krijgt u soms als voorbereiding op een operatie. De vleesboom wordt kleiner waardoor een operatie makkelijker is.
Als u stopt met de injecties, komt uw menstruatie meestal terug. De bijwerkingen die u kunt krijgen, lijken op overgangsklachten. Bijvoorbeeld opvliegers, nachtzweten en een droge vagina. Ook heeft u door dit medicijn een grotere kans op botontkalking (osteoporose). Daarom kunt u dit middel meestal niet langer dan een half jaar gebruiken. Het is een goede optie als u snel in de overgang zult komen.
-
Ulipristal (Esmya)
Dit middel verandert de activiteit van het vrouwelijk hormoon progesteron. Hierdoor wordt uw vleesboom kleiner. Ook wordt uw bloedverlies minder. Dit medicijn bestaat uit tabletten. U mag het medicijn maximaal drie maanden achter elkaar gebruiken. Dit medicijn krijgt u vaak vóór een operatie. Zo verloopt de operatie makkelijker.
Begin 2018 zijn er meldingen gedaan over gezondheidsproblemen bij vrouwen die Ulipristal gebruiken. Wij raden aan het medicijn niet te gebruiken.
-