Operatie bij endometriose

Endometriose kan tijdens een operatie worden verwijderd. Vaak kan dit met een kijkoperatie (laparoscopie). Soms is een buikoperatie nodig. Een gynaecoloog voert de operatie uit, soms samen met een chirurg of uroloog.

Waarom een operatie?

Tijdens de operatie wordt de endometriose weggehaald. Hoe meer endometriose wordt verwijderd, hoe kleiner de kans dat de endometriose terugkomt. De kans op een complicatie neemt hiermee toe.

Als de endometriose op de blaas of darmen zit, is het mogelijk dat de darmen of blaas beschadigd worden. Soms moet de hele eierstok worden weggehaald.

De gynaecoloog bespreekt de mogelijke complicaties met u. Het doel van de operatie is om zo veel mogelijk endometriose te verwijderen zonder schade aan te brengen aan de organen.

Een kijkoperatie bij endometriose

De gynaecoloog voert een laparoscopische operatie uit via kleine sneetjes van ongeveer een centimeter in de buikwand. We blazen hierna uw buik een beetje op met een onschadelijk gas. De organen worden zo beter zichtbaar in de onderbuik. Door een van de sneetjes brengen we een laparoscoop in de buik. Dit is een lange dunne buis met camera. Het beeld van de camera verschijnt op een monitor. Via de andere sneetjes brengt de gynaecoloog instrumenten in waarmee hij of zij kan opereren.

Wat is de opnameduur van een kijkoperatie?

Voor deze ingreep blijft u een of twee dagen in het ziekenhuis. Dit kan soms wat langer zijn. U herstelt volledig na ongeveer twee weken.

Een buikoperatie bij endometriose

Bij een (gewone) buikoperatie maakt de gynaecoloog een snee van twaalf tot vijftien centimeter. Via de geopende buikwand snijdt of brandt de chirurg de endometriose weg.

We raden een buikoperatie aan bij grote endometriose-plekken die we niet met een kijkoperatie kunnen behandelen. Ook doen we dit als andere organen (bijvoorbeeld de darmen) bij de ingreep betrokken zijn.

Wat is de opnameduur van een buikoperatie?

Voor deze ingreep moet u een aantal dagen in het ziekenhuis blijven. Het duurt drie tot vijf weken om volledig te herstellen.

Na de operatie

Als u wakker bent, gaat u terug naar de verpleegafdeling. U kunt keelpijn hebben door het buisje dat onder narcose in uw luchtpijp werd gedaan om u te beademen. Misselijkheid en braken na de ingreep zijn soms niet te voorkomen. U kunt hier medicijnen voor krijgen als u hier last van heeft.

Meteen na de ingreep heeft u vaak wat buikpijnklachten. Na een laparoscopische operatie kunt u schouderpijn en prikkeling van het middenrif hebben. Sommige vrouwen hebben de eerste dagen nog buikpijn. Neem hier pijnstillers voor.

Hechtingen van de operatie

Als u een kijkoperatie heeft gehad, zijn de wondjes in uw buik gehecht met oplosbare hechtingen. Als u een buikoperatie heeft gehad vaak ook, maar u heeft dan wel een grotere wond. U mag hiermee gerust douchen. Meer informatie krijgt u van de verpleegkundigen.

De eerste dagen na de operatie

Tijdens de eerste drie dagen na de operatie moet de buikpijn minder worden. Zorg dat u voor de eerste dagen extra hulp heeft. U kunt de eerste dagen na de ingreep meestal wel voor uzelf zorgen. Maar voor eventuele andere gezinsleden zorgen is nog vaak lastig.

U bent ook vaak sneller moe dan dacht. Neem dan extra rust. Uw lichaam geeft aan wat u wel en niet aankunt. Gaat het wat beter? Dan kunt u steeds meer dingen doen. Weer bewegen kan zelfs goed zijn voor uw herstel.

Nog een paar tips:

  • Trap lopen mag. Een bed in de woonkamer is niet nodig.
  • Til niet te zwaar de eerste weken. Til niet meer dan vijf kilo.
  • Sporten mag weer na drie weken.

U kunt weer tampons gebruiken en gemeenschap hebben als u geen vaginaal bloedverlies meer heeft als gevolg van de ingreep.

Weer aan het werk na de operatie

Werken mag weer als u zich goed voelt. Dit hangt af van de zwaarte van de operatie, de snelheid van uw herstel en de zwaarte van uw werk.

Voor de meeste vrouwen is dit enkele dagen tot een week na een laparoscopie. Heeft u een buikoperatie gehad? Dan duurt uw herstel wat langer.

Problemen of vragen na de operatie

Neem in de eerste twee weken na uw ziekenhuisopname contact op met de verpleegafdeling Gynaecologie. Na die twee weken kunt u terecht bij uw huisarts met vragen.

Bij deze problemen moet u in ieder geval contact opnemen:

  • toenemende buikpijn
  • braken
  • koorts, meer dan 38,5°C
  • overmatig vloeien
  • nabloeden van de wond