Argininetest
Uw kind ondergaat binnenkort een argininetest. Doel van dit onderzoek is om na te gaan of er voldoende groeihormoon in het lichaam wordt aangemaakt. Voor het onderzoek wordt uw kind een dagdeel opgenomen op de kinderdagbehandeling van het Diakonessenhuis. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken in het ziekenhuis.
Algemeen
Voor de argininetest krijgt uw kind via een infuus arginine toegediend. Ook wordt op gezette tijden bloed afgenomen. Arginine is een natuurlijk eiwit dat de groeihormoonproductie door de hypofyse stimuleert. De hypofyse is een klein orgaan van ongeveer een halve centimeter dat zich onder de hersenen bevindt. Door het toedienen van arginine wordt de hypofyse aangezet tot het tijdelijk afgeven van extra groeihormoon. Door vervolgens de hoeveelheid groeihormoon in het bloed te bepalen, wordt nagegaan of de productie van groeihormoon goed functioneert.
Uw kind ligt gedurende het onderzoek (het toedienen van de arginine en de bloedafnames) op bed. Het toedienen van de arginine duurt een half uur. De totale opname duurt ongeveer vier uur.
Voorbereidingen
Voorbereidingen thuis
- Als uw kind (bijna) in de puberteit is, moet hij voorafgaand aan het onderzoek gedurende een aantal dagen hormonen gebruiken. Deze zijn bedoeld om de hersenen en de hypofyse voor te bereiden. Uw behandelend arts bespreekt dit met u.
- Uw kind moet voor het onderzoek nuchter zijn. Dit betekent dat hij vanaf 24.00 uur (de nacht voor het onderzoek) niets meer mag eten en drinken. Water drinken mag wel. Als uw kind medicijnen gebruikt, laat hem deze dan op de gebruikelijke tijd innemen met een klein slokje water, tenzij de kinderarts dit anders met u heeft afgesproken. Bij kinderen jonger dan 1 jaar kunt u om 05.00 uur nog een laatste voeding geven.
- Trek uw kind op de dag van het onderzoek makkelijk zittende kleding aan en zorg – met oog op het infuus – voor een trui of shirt met ruime mouwen.
Vervoer
De arginine kan duizeligheid veroorzaken. Uw kind kan daarom na het onderzoek niet zelf aan het verkeer deelnemen. Wij raden u aan met het openbaar vervoer, de auto of taxi naar het ziekenhuis te komen.
Contact opnemen in geval van ziekte
Wij verzoeken u contact op te nemen met de opnameplanner als uw kind voorafgaand aan het onderzoek ziek is geworden, koorts heeft of in aanraking is geweest met een besmettelijke kinderziekte zoals de waterpokken. Het kan zijn dat het onderzoek dan wordt verzet.
Broertjes en zusjes
Neem geen andere kinderen mee naar het ziekenhuis. Er is geen opvang en het is belangrijk dat u uw volledige aandacht kunt richten op uw kind dat het onderzoek ondergaat.
De opname
Melden
U meldt zich op het afgesproken tijdstip op de afdeling kinderdagbehandeling.
Voorbereidingen in het ziekenhuis
Ter voorbereiding op het inbrengen van het infuus krijgt uw kind verdovingspleisters in beide elleboogplooien. Deze pleisters hebben een half uur nodig om in te werken. Daarna brengen we in één van de elleboogplooien het infuus in. De medisch pedagogisch hulpverlener zorgt voor afleiding tijdens het inbrengen van het infuus.
Het onderzoek
De verpleegkundige verwijdert de verdovingspleister en de kinderarts brengt het infuusnaaldje in. Dit gebeurt op de onderzoekstafel in de behandelkamer. Tijdens het inbrengen van het infuusnaaldje wordt bloed afgenomen voor het onderzoek.
Na het inbrengen van het infuus gaat uw kind naar de kamer waar hij de rest van het onderzoek verblijft. Uw kind gaat op bed liggen en krijgt vervolgens de arginine via het infuus toegediend. De verpleegkundige neemt hierna op gezette tijden bloed af. Dit gebeurt via een kraantje aan het infuus. Uw kind voelt hier niets van.
Na de laatste bloedafname is de test afgelopen. Het infuus wordt verwijderd en uw kind krijgt iets te eten en te drinken.
Uw kind verblijft gedurende het onderzoek op bed. Hij kan tijdens het onderzoek spelen/ lezen. Er is speelgoed op de afdeling maar u kunt ook eigen speelgoed of een tablet/smartphone meenemen. Op de afdeling is gratis wifi.
Na de test
Nazorg
Uw kind heeft geen speciale nazorg nodig. Het kan zijn dat uw kind na het onderzoek wat duizelig en misselijk is of hoofdpijn heeft. U hoeft zich hier niet ongerust over te maken. De arginine verlaat het lichaam weer via de urine.
De uitslag
U krijgt een (telefonische) afspraak mee voor de uitslag van de test.
Opmerkingen over de tekst
Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected]
Bijgewerkt op: 22 september 2022
Code: K09