Aspecifieke overgevoeligheid van het neusslijmvlies

Bij u is een aspecifieke overgevoeligheid van het neusslijmvlies vastgesteld. In deze folder vindt u hierover meer informatie. Ook leest u wat u kunt doen om uw klachten te verminderen.

Wat is overgevoeligheid van het neusslijmvlies?

We spreken van overgevoeligheid van het neusslijmvlies als prikkels in uw omgeving al bij een lage ‘dosering’ heftige neusklachten geven. Denk aan klachten als een loopneus, dicht zitten van de neus en niezen.

Deze overgevoeligheid kan veroorzaakt worden door een allergie. In dat geval reageert uw neusslijmvlies op een bepaalde (specifieke) stof. Het kan ook zijn dat de overgevoeligheid van uw neusslijmvlies niet het gevolg is van een allergie. Verschillende stoffen/ prikkels kunnen dan klachten veroorzaken. Dan spreken we van aspecifieke overgevoeligheid, ook wel niet-allergische overgevoeligheid.

Niet-allergische prikkels zijn prikkels waar iedereen last van kan hebben. Uw klachten worden veroorzaakt doordat het neusslijmvlies sterk reageert op dit soort prikkels. Hierbij zwelt het neusslijmvlies op waardoor de toegankelijkheid van de neus minder wordt. Uw neus raakt daardoor vaak verstopt. Net als bij een allergie speelt erfelijke aanleg hier vaak een rol.

Prikkels die klachten geven

Allerlei soorten prikkels kunnen bij deze aandoening de neusklachten veroorzaken.

Veelvoorkomende prikkels zijn:

  • Irriterende stoffen die u inademt, zoals tabaksrook, verbrandingsgassen, bak- en braadluchtjes, parfum, make-up, sprays, formaldehydegas uit spaanplaat of isolatiemateriaal, de lucht van chloor(water), boenwas, verf, terpentine, schoonmaakmiddelen, benzinedampen, uitlaatgassen van auto’s, drukinkt. Maar ook fijne stofdeeltjes en stuifmeel in de lucht;
  • vochtige lucht/ mist;
  • de overgang van warmte naar koude en omgekeerd;
  • weersveranderingen;
  • lichamelijke inspanning.

Allergie of aspecifieke overgevoeligheid?

Een allergie en aspecifieke overgevoeligheid lijken erg op elkaar. Uit de klachten die u heeft is niet altijd op te maken of u een allergie heeft of een aspecifieke overgevoeligheid. In dat geval kan een allergietest of bloedonderzoek duidelijkheid geven.

Het kan ook zijn dat u behalve een allergie ook een aspecifieke overgevoeligheid heeft. Veel patiënten met een allergie reageren ook sterk op aspecifieke prikkels zoals bijvoorbeeld weersveranderingen.

Onderzoek

Er bestaan geen onderzoeken om na te gaan voor welke niet-allergische prikkels u overgevoelig bent.

Als uw arts vermoedt dat uw klachten worden veroorzaakt door niet-allergische prikkels, kunt u zelf ‘onderzoeken’ welke prikkels bij u de klachten veroorzaken. Het kan handig zijn hiervoor een klachtendagboek bij te houden. Daarin noteert u wanneer de klachten optreden en welke prikkels zich op dat moment in uw omgeving voordoen.

Adviezen

Als u zicht heeft op de prikkels die bij u klachten geven, volg dan onderstaande adviezen. Volg in elk geval de adviezen die horen bij de prikkels die bij u de klachten veroorzaken.

Tabaksrook

Als u rookt of als iemand anders in uw huis rookt, en uw klachten nemen hierbij toe, is het belangrijk om te stoppen met roken en te zorgen voor een rookvrije omgeving. De fijnere rookdeeltjes blijven minstens 8 uur zweven. Het is dan ook geen oplossing als ouders van kinderen met klachten alleen ’s avonds roken als de kinderen naar bed zijn. Ook roken onder de afzuigkap helpt niet. Als u al wilt blijven roken, rook dan alleen buiten.

Stof

Als u last heeft van stof, houd uw woonomgeving dan zo veel mogelijk stofvrij. Houd hier ook rekening mee bij de inrichting van uw huis. Gebruik gladde materialen voor vloer en wanden want die zijn gemakkelijker stofvrij te houden. Gebruik gesloten kasten. Neem meubels af met een licht vochtige doek of een wisser met stofbindende doekjes. Gebruik als dat mogelijk is een stofzuiger met een zogenoemd hepafilter.

Formaldehydegas

In sommige producten is formaldehyde verwerkt. Dit kan het eerste half jaar vrij komen in de vorm van formaldehydegas, vooral bij een hoge temperatuur en vochtigheidsgraad. Dat vrijkomende gas kan klachten veroorzaken. Bronnen van formaldehydegas zijn: meubels, (nieuw) spaanplaat, isolatiemateriaal, triplex en board, lijmen voor vloerbedekking, hobbylijmen, shampoos, badschuim, sommige cosmeticaproducten, tabaksrook en schoonmaakmiddelen. Let daarom bij de aanschaf van een product op de samenstelling ervan. Plak de onderzijde van meubels die van spaanplaat zijn gemaakt af met plakplastic. Ventileer voldoende.

Bak- en braadluchtjes

Bent u gevoelig voor bak- en braadluchtjes en/of de geur van kruiden en specerijen? Zet dan de afzuigkap aan en ventileer uw huis goed. Laat de afzuigkap nog tien tot twintig minuten na het koken doordraaien.

Textiel

Textiel, niet alleen kleding maar ook meubelstoffen, is behandeld met een kreukherstellende of vuilafstotende stof. Ook deze stoffen kunnen klachten geven. U kunt kleding laten stomen voordat u het gaat dragen.

Drukinkt

De drukinkt van een ‘verse’ krant kan prikkelend werken. Laat de krant even opengeslagen liggen voordat u hem gaat lezen.

Lijm en verf

Is klussen uw hobby, probeer dan een hobby te kiezen waarbij geen lijm- of verfluchten vrijkomen of waar andere sterk geurende middelen worden gebruikt.

Houtkachels en verbrandingsgassen

De rook van open vuur kan erg prikkelend werken op de luchtwegen. Vermijd houtkachels en open vuur. Daarnaast wordt bij verbranding vocht geproduceerd. Zorg bij gebruik van geisers en gaskachels voor een goede afvoer.

Behandeling

Er bestaan medicijnen die uw overgevoeligheid kunnen verminderen. Uw arts kan aangeven of het in uw geval zinvol is om medicijnen te gebruiken. Er zijn ook andere behandelingen beschikbaar. Uw arts zal dat, indien van toepassing, verder met u bespreken.

Vragen

Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Allergologie.

Telefoonnummers

Polikliniek Allergologie
088 250 6604

Opmerkingen

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 16 juli 2021

Code: AL06