Translate website
Disclaimer
Nederlands: U vraagt Google Translate Services om onze teksten te vertalen. Daardoor kunnen er fouten in de teksten zitten. Automatische vertalingen zijn niet perfect, ons ziekenhuis is niet verantwoordelijk voor mogelijke vertaalfouten. Heeft u vragen over uw gezondheid? Neem dan altijd contact op met uw arts.
Meer weten? Lees de toelichting vertaalbeleid
English: You ask Google Translate Services to actively translate our texts. Therefore they may contain errors. Automatic translations are not perfect. Diakonessenhuis is not responsible for possible translation errors. Do you have questions about your health? Then always contact your doctor.
Want to know more? Read the explanation of translation policy
Astmaspreekuur
Vanwege uw longklachten bent u verwezen naar het astmaspreekuur van het Diakonessenhuis. Hier heeft u in één middag meerdere onderzoeken en gesprekken om uw klachten goed in beeld te brengen en u een passend behandeladvies te geven. In deze folder vindt u meer informatie over het spreekuur en leest u hoe u zich moet voorbereiden.
Wat is het astmaspreekuur?
Het astmaspreekuur is voor patiënten met astma die daar aanhoudende of in toenemende mate last van hebben. Op het spreekuur kijken verschillende zorgverleners naar uw klachten. We doen eerst enkele onderzoeken. Aansluitend heeft u een gesprek met de verpleegkundig specialist en daarna met de longverpleegkundige. Zij hebben astma als aandachtsgebied. Op basis van de gesprekken en het onderzoek krijgt u een behandeladvies.
Voorbereiding voor uw afspraak
In mijnDiak staat een vragenlijst voor u klaar, de Asthma Control Questionaire (ACQ). We verzoeken u vriendelijk deze van tevoren in te vullen. Verder is het volgende van belang:
- Gebruik uw longmedicatie gewoon door op de dag van het onderzoek en neem deze ook mee naar uw afspraak
- Vanaf twee uur voor uw afspraak mag u niet eten, drinken of roken. Vermijd sterke inspanning voorafgaand aan het spreekuur. U mag dan ook niet op de fiets naar het ziekenhuis komen.
- Vanaf vier uur voor uw afspraak mag u geen alcohol gebruiken.
- Neem een actueel medicatieoverzicht mee. Dit kunt u opvragen bij uw apotheek.
- Neem eventueel iets te eten en te drinken en iets te doen/lezen mee voor tijdens eventuele wachttijd.
- Trek gemakkelijk zittende kleding aan.
Gang van zaken
Bloed prikken
Een uur tot een half uur voor uw afspraak laat u bloed prikken bij de afdeling Bloedafname. U heeft hiervoor geen afspraak nodig.
Longfoto
Het kan zijn dat u ook een longfoto moet laten maken. Dit kan een uur tot een half uur voor uw afspraak bij de afdeling Longfunctie. U heeft hiervoor geen afspraak nodig.
Melden
U meldt zich op het afgesproken tijdstip op de polikliniek Longziekten van het Diakonessenhuis locatie Utrecht.
Longfunctieonderzoek
Bij het longfunctieonderzoek wordt gemeten hoe uw longen werken. Het onderzoek vindt plaats op een onderzoekskamer van de longfunctieafdeling. U wordt begeleid door een longfunctie-analist.
Het onderzoek bestaat uit de volgende testen:
- Spirometrie: deze test meet hoeveel moeite het kost om adem te halen.
- FeNO meting: deze test meet hoeveel stikstofmonoxide (NO) er in uw uitgeademde lucht zit. Dit gas komt vrij als uw luchtwegen ontstoken zijn, wat vaak voorkomt bij astma.
Na het longfunctieonderzoek gaat u terug naar de wachtkamer. U kunt hier een kopje thee of koffie nemen uit de automaat of uw eigen meegebrachte drinken en eten gebruiken.
Gesprek met de verpleegkundig specialist
Na het longfunctieonderzoek heeft u een gesprek met de verpleegkundig specialist. Hij/zij doet een intake, bespreekt de uitslag van de onderzoeken en geeft u een behandeladvies. Dit gesprek duurt ongeveer een kwartier.
Gesprek met de longverpleegkundige
Tot slot heeft u een gesprek met de longverpleegkundige. Zij geeft u uitleg over uw aandoening en het behandeladvies. Ook vraagt zij u naar problemen die u in uw dagelijks leven ervaart door uw aandoening. Dit kunnen praktische problemen zijn, maar ook psychische of emotionele problemen. Dit gesprek duurt ongeveer een half uur. Het kan zijn dat niet alles in een half uur aan bod komt. U krijgt dan een vervolgafspraak.
Wachttijd tussendoor
We proberen alle afspraken zo kort mogelijk na elkaar in te plannen. Toch kan het zijn dat u tussen twee onderdelen in even moet wachten. Neem desgewenst iets te doen of te lezen mee voor tijdens het wachten.
Opmerkingen over de tekst
Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected]
Bijgewerkt op: 10 maart 2025
Code: LONG46