Badbevalling

U gaat binnenkort bevallen in het Diakonessenhuis en u overweegt een badbevalling. In deze folder vindt u hierover meer informatie. Deze folder heeft betrekking op een bevalling met een medische indicatie. Bevalt u met uw eigen verloskundige in het Geboortehuis, bespreek uw wensen dan met uw verloskundige.

Wat is een badbevalling?

Een badbevalling is een bevalling die gedeeltelijk of helemaal in een bad met warm water plaatsvindt. Al tijdens de ontsluitingsfase kunt u in het warme water gaan zitten. Het warme water zorgt ervoor dat u ontspant. Dit bevordert de weeën én heeft een natuurlijk pijnstillend effect.

Voordelen van een badbevalling

Een badbevalling heeft voordelen voor moeder en kind. Deze voordelen doen zich niet altijd bij iedereen in dezelfde mate voor en verschillen per persoon. De kans op deze effecten is echter wel groter dan bij een bevalling zonder bad.

Voordelen moeder

  • Het warme water zorgt voor ontspanning. Dit bevordert de afgifte van oxytocine, het hormoon dat bijdraagt aan sterke en effectieve weeën. Dit kan een positief effect hebben op de duur van de bevalling. Ook is het minder vaak nodig om weeën-opwekkers (kunstmatige oxytocine) te gebruiken.
  • Warm water werkt als natuurlijke pijnbestrijding. Door de ontspanning ervaart u mogelijk minder pijn en angst. De afgifte van stresshormonen neemt af en de afgifte van endorfine (lichaamseigen pijnstiller) neemt toe. Hierdoor is er minder behoefte aan pijnstilling.
  • In een bevalbad is veel bewegingsruimte. De gewichtloosheid van het water maakt bewegen makkelijker. Hierdoor kunt u elke gewenste houding aannemen. Het wisselen van houding heeft een positief effect op het verloop van de bevalling.
  • Vrouwen die in bad zijn bevallen, zijn over het algemeen meer tevreden over de bevalling.

Voordelen kind

  • Voor uw kind zorgt een badbevalling voor een natuurlijke overgang van de situatie van binnen naar buiten de buik.

Wanneer kunt u in bad bevallen?

Medisch gezien is het bijna altijd mogelijk (tijdens een deel van de bevalling) gebruik te maken van een bevalbad. Als u overweegt in bad te bevallen, bespreek dit dan tijdens de zwangerschap met uw behandelend gynaecoloog of verloskundige.

Net als bij een bevalling zonder bad, monitoren we de weeënactiviteit en de hartslag van de baby via een cardiotocograaf (CTG). Bij een badbevalling maken we gebruik van een draadloze CTG.

Van tevoren is nooit te voorspellen hoe de bevalling zal verlopen. Als we de baby onvoldoende in de gaten kunnen houden terwijl dat wel nodig is, of als zich een onverwachte situatie voordoet, kan het zijn dat wij u vragen om uit bad te komen. Ook als u gedurende de bevalling pijnstilling krijgt, zoals remifentanyl of een ruggeprik, kunt u niet meer in het bad blijven. Als u zich hebt ingesteld op een badbevalling kan dit een teleurstelling zijn. Weet dan dat dit is voor de veiligheid van u en uw kind.

Wat is er nodig voor een badbevalling?

Voor een badbevalling heeft u het volgende nodig:

  • een bevalbad: dit is een opblaasbaar bad (zie afbeelding);
  • een pakket met bijbehorende materialen zoals een hygiënische hoes voor in het bad en materialen om het bad te vullen en na afloop weer leeg te maken.
Kraamsuite met bevalbad

Kraamsuite met bevalbad

Huren bevalbad

In het Diakonessenhuis zijn twee bevalbaden aanwezig. Deze kunt u niet reserveren. Meestal is er een bad beschikbaar, maar we kunnen dat niet garanderen. Wilt u er zeker van zijn dat u gebruik kunt maken van een bevalbad, dan adviseren wij u een bad te huren en mee te nemen naar het ziekenhuis. Een bevalbad kunt u samen met de materialen huren bij verschillende aanbieders. Houdt rekening met kosten voor de huur en aanschaf materialen.

Aanschaf bijbehorende materialen

Als u gebruik maakt van het bevalbad in het Diakonessenhuis moet u het pakket met bijbehorende materialen aanschaffen. Dit pakket hebben wij op voorraad in het ziekenhuis. De kosten voor het verplicht aan te schaffen pakket bedragen ongeveer €90,-. Bij afname van het pakket tekent u een eenmalige machtiging voor het afschrijven van deze kosten.

Extra meenemen voor badbevalling

Neem bij een badbevalling de volgende spullen mee naar het ziekenhuis. Dit is naast de spullen die u al mee moet nemen voor de bevalling.

  • slippers voor u en uw partner;
  • badjas (niet noodzakelijk, wel handig);
  • badkleding partner (verplicht als uw partner mee wil in het bad).

Gang van zaken in het ziekenhuis

Opzetten bad

Uw partner of begeleider moet het bad zelf opzetten en weer afbreken. Het opzetten kan zodra u bent aangekomen in uw kraamsuite. Bij het bad en het pakket zit een duidelijke handleiding. Het opzetten en vullen van het bad duurt ongeveer een half uur tot drie kwartier.

Als u gebruik maakt van een bad van het Diakonessenhuis, staat dit opgepompt op uw kamer.

Wanneer gaat u in bad?

Het beste moment om in het bad te gaan, is als u krachtige regelmatige weeën heeft. Het effect van het warme water is dan het grootst en zal ervoor zorgen dat de baarmoeder beter ontspant waardoor er een andere pijnbeleving ontstaat. Dit effect neemt na ongeveer 2 uur af. We adviseren u na 2 uur even uit bad te gaan. Na een korte onderbreking zal het effect van het warme water weer merkbaar zijn. Uw partner kan tussendoor wat afgekoeld water wegpompen, en aanvullen met warm water.

Na de bevalling

Uw partner moet het bad en de materialen na de bevalling leeg laten lopen en opruimen. Een bad van het ziekenhuis kan opgepompt blijven staan.

Vragen

Heeft u vragen over de badbevalling? Stel ze gerust aan uw zorgverlener of tijdens het volgende bezoek aan het Diakonessenhuis.

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 21 december 2023

Code: VK24