Barbotage van de schouderpees met echografie

U heeft een afspraak gemaakt voor een barbotage van de schouder met behulp van echografie. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie van onze locatie Utrecht. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rond het onderzoek.

Wat is een barbotage?

Een barbotage is  een behandeling van een peesontsteking van de schouder die wordt veroorzaakt door verkalking. De behandeling bestaat uit het doorsteken en wegspoelen van de kalk. Ook wordt er een ontstekingsremmer (methylprednisolonacetaat) en verdoving (lidocaïne) in de schouder achtergelaten. Met echografie wordt de juiste plaats voor de behandeling bepaald.

Voorbereidingen

Voorbereidingen thuis

  • Om verzekeringstechnische redenen en omdat u na de behandeling meer last kunt hebben van het gewricht is het raadzaam om na het onderzoek niet zelf terug te rijden. Regel daarom vooraf vervoer naar huis.
  • Eventueel kunt u thuis voor het onderzoek 2 x 500mg paracetamol innemen.
  • Trek makkelijk zittende kleding aan.

Meenemen naar het ziekenhuis

Neem op de dag van het onderzoek uw identiteitsbewijs mee naar het ziekenhuis.

Verhinderd

Bent u verhinderd voor het onderzoek, geef dit dan zo spoedig mogelijk (uiterlijk 24 uur vóór het onderzoek) door aan de afdeling Radiologie. Er kan dan iemand anders in uw plaats komen. Bovendien kunt u meteen een nieuwe afspraak maken.

De behandeling

Melden

Op de afgesproken tijd meldt u zich op de afdeling Radiologie locatie Utrecht.

Gang van zaken

Voor de ingreep moet u de schouder ontbloten en ligt u op een onderzoekstafel. De behandeling wordt uitgevoerd door een echografist of een radioloog. Eerst brengt de echografist of radioloog met een echo de schouderpees en de kalk in beeld. Daarna volgt de behandeling. De huid wordt schoongemaakt met een ontsmettingsmiddel. De echografist of radioloog houdt met het echoapparaat de kalk in beeld en verdooft het traject naar de kalk. De naald wordt meerdere keren heen en weer bewogen in de kalk. Daarna wordt er een nieuw spuitje met een ontstekingsremmer en verdoving op de naald gezet en rond de pees achtergelaten.

Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Na de behandeling

Naar huis

Direct na de behandeling mag u naar huis. U kunt een aantal dagen tot twee weken na de behandeling meer pijn hebben dan anders. Dit komt door de ontstekingsreactie die op gang is gebracht door de injectie. U mag hiervoor een pijnstiller gebruiken (bijvoorbeeld paracetamol, maximaal 4 x 1000mg per dag). Het is goed om de schouder te blijven bewegen, maar geen zware inspanning te verrichten gedurende een week.

Uitslag

Na ongeveer zes weken bespreekt de behandelend arts met u de resultaten van de barbotage.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u deze tijdens het onderzoek stellen. Ook kunt u op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur bellen met de afdeling Radiologie.

Telefoonnummers

Afdeling Radiologie Utrecht
 088 250 6542

Afdeling Radiologie Zeist
 088 250 9860

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected]

Bijgewerkt op: 9 maart 2023

Code: RAD55