Behandeling met botulinetoxine A bij kramp in de gezichts-, nek- of beenspieren

Vanwege kramp in de spieren van bijvoorbeeld uw gezicht, nek of benen heeft u een afspraak voor een behandeling met botulinetoxine A op de polikliniek Neurologie van het Diakonessenhuis locatie Utrecht. In deze folder vindt u informatie over de behandeling.

Wat is een behandeling met botulinetoxine A?

Botulinetoxine A is een stof die als behandeling wordt ingespoten in spastische en overactieve spieren. Deze stof zorgt ervoor dat de spier niet meer kan aanspannen omdat de overgang tussen de zenuw die de spier aanstuurt en de spier verstoord wordt. Dit effect is vanaf één tot twee weken na de behandeling merkbaar en is tijdelijk omdat de spier deze overgang weer herstelt. Daarom moet de behandeling ongeveer om de drie maanden herhaald worden.

Voorbereidingen

Voorbereidingen thuis

Voor deze behandeling hoeft u geen speciale voorbereidingen te treffen.

Meenemen naar het ziekenhuis

Neem op de dag van de behandeling een geldig legitimatiebewijs mee.

Verhinderd Bent u verhinderd?

Geef dit dan zo snel mogelijk door aan de polikliniek Neurologie. Houd er rekening mee dat de eerstvolgende mogelijkheid voor een nieuwe behandeling vaak één of twee maanden later is.

De behandeling

Melden

U wordt verzocht zich ongeveer 10 minuten voor de geplande tijd te melden bij de polikliniek Neurologie in Utrecht.

Gang van zaken

Bij de behandeling zijn een neuroloog en eventueel een laborant klinische neurofysiologie aanwezig. De arts vraagt u naar uw klachten en het effect van een eventuele voorgaande behandeling. Op basis hiervan wordt de hoeveelheid botulinetoxine voor de behandeling bepaald.

Voor de behandeling neemt u plaats in een stoel of op een onderzoeksbed. Afhankelijk van de te behandelen spier wordt de injectienaald eventueel via een draad verbonden met een EMG-toestel. Deze maakt de spieractiviteit hoorbaar en zo wordt gecontroleerd of de naald in de juiste spier zit. Dit is vooral aan de orde bij hele kleine spieren of op plekken waar spieren dicht bij elkaar liggen. Vervolgens wordt de botulinetoxine toegediend. Soms zijn er meerdere prikken per spier/behandeling nodig om de botulinetoxine over de spier te verdelen.

De behandeling duurt 15 tot 30 minuten.

Na de behandeling

Bijwerkingen

De volgende bijwerkingen kunnen na een behandeling met botulinetoxine optreden:

  • Tijdelijke krachtvermindering in omliggende spieren. Dit neemt meestal na enkele dagen af.
  • Als er bij het prikken een bloedvaatje is geraakt, kan een bloeduitstorting ontstaan.

Naar huis

U kunt na de behandeling gewoon naar huis.

Problemen thuis

Mocht u in een zeldzaam geval last krijgen na injecties met botulinetoxine, neem dan contact op met de polikliniek Neurologie. Het telefoonnummer vindt u achter in deze folder.

Vragen

Met vragen over de behandeling kunt u terecht bij de polikliniek Neurologie.

Telefoonnummers

Polikliniek Klinische neurofysiologie
088 250 6415

Polikliniek Neurologie
088 250 5303

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected]

Bijgewerkt op: 11 februari 2022

Code: KNF13